Türk Dünyası

Altay arkeologlar Kırgızistan'da Türk dönemine ait anıtları arayacak

Altay Devlet Üniversitesi'nden arkeologlar, Kırgızistan'ın Çuy Vadisi'nde Türk dönemi anıtlarını aramak için uluslararası bir ekspedisyona katılacak.

Altay Devlet Üniversitesi'nde faaliyet yürüten arkeologlar, 18-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında Kırgızistan'ın Çuy Vadisi'nde uluslararası bir ekspedisyona katılacak. Bu araştırma, Türk dönemi anıtlarının izini sürmeyi amaçlıyor. Çalışma, bölgedeki taş heykellerin 3D modellemelerini içeren elektronik bir katalogun oluşturulmasını hedefliyor.

MODERN TEKNOLOJİLERLE ARAŞTIRMA

Çalışma kapsamında, Kırgızistan'da pek çok taş heykel bulundu. Ekspedisyona, Kırgızistan Ulusal Üniversitesi ve Kırgız-Türk Manas Üniversitesi'nden de araştırmacılar katılacak. Arkeologlar, çeşitli dağ vadilerini inceleyecek ve ileri teknoloji kullanarak, özellikle fotogrametri yöntemleriyle taş heykellerin ayrıntılı fotoğraflarını çekecek.

KÜLTÜREL VE TARİHSEL ÖNEM

Bu veriler, 3D modeller içeren bir elektronik katalog oluşturmak için kullanılacak. Profesör Aleksey Tişkin, bu araştırmanın Türk dönemine ait taş heykellerin yanı sıra, göçebe kültürlerin sosyal yapısı, dünya görüşü ve sanatını anlamak için büyük önem taşıdığını belirterek, "Kırgızistan topraklarında, erken ortaçağ göçebelerinin maddi kültürünün yanı sıra sosyal yapılarının, dünya görüşlerinin ve sanatının yeniden inşası için değerli kaynaklar olan önemli sayıda taş heykel tespit edildi" ifadelerini kullandı.

Çalışma kadim Türk döneminde mezar anıtlarının belgelenmesi, göçebe yaşam tarzı ve göç yolları hakkında yeni bilgiler sağlayacak.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }