Berlin'de Aile ve Sosyal Hizmetler Müşavirliği tarafından düzenlenen "Aile Yılı Buluşma Programı"nda konuşan Göktaş, "Almanya’da yaşayan her Türk ailesini bir çocuğa yuva olmaya, koruyucu aileliğe davet ediyorum." dedi.

Yurt dışında büyük bir Türkiye ailesi oluştuğunu belirten Göktaş, "Bu büyük ailenin her bireyi ülkemizin yurt dışındaki temsilcisi, kültürümüzün elçisi ve geleceğimizin teminatıdır. 2025 Aile Yılı’nda, bu büyük aileyi daha güçlü kılmak için birçok çalışmaya birlikte imza atacağız." diye konuştu.

Karşılaşılan sorunların çözümünde devletin her zaman ailelerin yanında olduğunu vurgulayan Göktaş, "Sizlerin sesini daha güçlü bir şekilde duyurmak ve taleplerinizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı artıracağız. Sizler gibi güçlü aileler, geleceğimizi şekillendirecek sağlam temellerdir. Sizlerle birlikte çok daha güzel başarılara ulaşacağımıza olan güvenimi bir kez daha ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Koruyucu aile olmanın önemine dikkati çeken Göktaş, "Açtığınız sıcak yuvalarda yetişen çocuklarımız, güzel bir geleceğe umutla bakıyor. Koruyucu ailelik, bir çocuğa yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda duygusal bir güven sağlamak, ona bir aile sıcaklığı sunmak, sevgi ve şefkatle yaklaşmaktır." şeklinde konuştu.

Göktaş 12-13 Nisan tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek Yurt Dışı Vatandaşlara Yönelik Aile Eğitim Seminerine katılımı tavsiye ederek bunun fırsat olacağını ve toplumsal bağları daha da kuvvetlendireceğini kaydetti.

"Almanya'daki Türklerin başarıları gurur kaynağı"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Almanya'da yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Türklerin başarılarının daima gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.

Göktaş, yurt dışındaki Türklerin her alanda ortaya koyduğu başarıların Türkiye'nin gücüne güç kattığını belirtti.

KKTC Sağlık Bakanlığından sanatçı Volkan Konak'ın vefatına ilişkin açıklama KKTC Sağlık Bakanlığından sanatçı Volkan Konak'ın vefatına ilişkin açıklama

Yıllarca yurt dışında yaşayan birisi olarak yaşanılan sıkıntıları çok iyi bildiğini ifade eden Göktaş, zaman zaman karşı karşıya kalınan ayrımcılık, hak ihlalleri, yabancı düşmanlığı gibi sorunları birlik ve beraberlikle aşmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Bugün her anlamda güçlü bir Türkiye'nin var olduğunu kaydeden Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yurt dışında yaşayan vatandaşlara özellikle büyük bir önem verdiğini ifade etti.

"Aile yapımızı korumak için özen göstermeliyiz"

Gelecek nesillerin önemine dikkati çeken Göktaş, "Çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz. Bunu yaparken dilimizi, kültürümüzü, değerlerimizi ve özellikle güçlü aile yapımızı da korumalıyız ve bunları korumak için özen göstermeliyiz." dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların farklı sorunlarla karşılaştığını ve bunların zamanla değiştiğinin altını çizen Göktaş, ilk neslin daha çok ekonomik kaygılar, dil sorunu ve kültürel varlık sorunu yaşadığını ancak sonraki süreçte çocuk yetiştirme, yaşlı bakımı ve aile içi meselelerin de yeni konular haline geldiğini belirtti.

Göktaş, özellikle gençlerin kültürel farklılıklar nedeniyle yaşanan sorunlara önyargılı yaklaşımının zaman zaman aileleri zor durumda bıraktığını bildiklerini ifade etti.

Her zaman önceliklerinin aile olduğunu vurgulayan Göktaş, "2025 Aile Yılı vesilesiyle ailenin güçlendirilmesi ve aile değerlerimizin yeni nesillere aktarılması için ayrıca önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bununla birlikte yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın birlik ve beraberliğinin güçlendirilmesi için de bu yıl çok önemli bir vesiledir. Aile yapısının zayıflaması, kimliğimizin ve kültürümüzün korunmasını da ayrıca zorlaştırıyor." dedi.

Ailenin herkes için koruyucu bir liman olduğunu belirten Göktaş, "Her bir ferdi güçlü olan aileler de çocuklar daha özgüvenli yetişir. Bu anlamda hepimiz aslında büyük sorumluluk yükleniyoruz." diye konuştu.

Bakanlığın yurt dışındaki temsilciliklerinin Türkiye'nin yurt dışındaki merkezleri olduğunu belirten Göktaş, "Buradaki arkadaşlarımız sadece bir bürokrat ya da bir memurdan ibaret değildir. Onlar siz değerli vatandaşlarımızın yanında duran, sıkıntılarınızla dertlenen, her zaman çözüm arayan bir ailenin uzantısıdır." ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2024'te Almanya'nın 26 farklı şehrinde 149 farklı programda 10 binden fazla insana yönelik bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri düzenlediklerini kaydetti.

"Almanya'daki Türk ailelerine sorumluluk düşüyor"

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan da çocukların aile ortamında sevgiyle büyümesinin bir hak olduğunu belirterek, "Almanya'daki koruyucu aile sisteminin yaygınlaşması, çocukların mutluluğu ve sağlıklı gelişimi hayattaki başarısı açısından elzemdir." dedi.

Ailelerinden zorla alınan çocukların öz kimliklerine uygun ailelere verilmesi ve kültürel hassasiyetleri gözetecek şekilde yetiştirilmesinin önemini vurgulayan Turan, "Bu çerçevede Almanya'daki Türk ailelerine de daha fazla sorumluluk düşüyor. İçimizden ne kadar çok koruyucu aile çıkarsa, öz ailesinden ayrılma talihsizliğini yaşayan korunmaya muhtaç çocuklara o kadar çok sahip çıkabilecek ve kültürel kimliklerin muhafazası o kadar mümkün olabilecek." diye konuştu.

Bu konuda Alman makamlarıyla işbirliğine büyük önem verdiklerini belirten Turan, gençlik dairelerinin Türk çocuklarına yönelik politikaları başta olmak üzere, vatandaşların karşılaştığı zorluklara çözüm üretme, haklarını savunma ve onların sesini duyurmak için çabalarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Programda 10 yılı aşkın süredir koruyucu ailelik yapan Firdevs ve Önder Costan çifti de kendi tecrübelerini aktardı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte koruyucu aile olanlara teşekkür belgeleri verildi.

Kaynak: AA