ABD Dışişleri Bakanlığı 9 Ağustos günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin ABD’nin Suudi Arabistan’a saldırı amaçlı silah satışı yasağını kaldırmaya karar verdiğini ve krallığa Yemen savaşını sonlandırması için baskı yapmak üzere üç yıllık bir politikayı tersine çevirdiğini söyledi. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi Arabistan’a hava-kara mühimmatı transferini durdurma kararını kaldırdığını doğruladı.

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçiyor Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçiyor

Reuters’e göre ismi açıklanmayan yetkili, “Yeni silah sevkiyatlarını Konvansiyonel Silah Transferi Politikasına (CAT) uygun olarak her bir dosya bazında değerlendireceğiz.” dedi. Ayrıca yine aynı kaynağa göre Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili “Suudiler anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirdiler ve biz de kendi payımıza düşeni yerine getirmeye hazırız.” dedi.

200910 F G Z700 0160 Scaled 1 1140X815

Suudi Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait F-15 savaş uçağı.

ABD Kongresi’ndeki milletvekilleri son yıllarda Suudi Arabistan’a saldırı silahları verilmesini sorgulamış, Yemen’deki operasyonun sivillere verdiği zarar ve bir dizi insan hakları endişesini gerekçe göstermişlerdi. Ancak Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından Orta Doğu’da yaşanan kargaşa ve Yemen’deki operasyonun yürütülmesindeki değişiklikler nedeniyle bu muhalefet yumuşadı.

Yetkililer, Suudiler ve Husilerin BM öncülüğünde ateşkes ilan ettiği Mart 2022’den bu yana Yemen’de herhangi bir Suudi hava saldırısı olmadığını ve Yemen’den krallığa yönelik sınır ötesi ateşin büyük ölçüde durduğunu söyledi. Buna ek olarak bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de, “Suudi Savunma Bakanlığı’nın, kısmen ABD’li eğitmen ve danışmanların çalışmaları sayesinde, sivil zararı azaltma süreçlerini önemli ölçüde iyileştirmek için son üç yılda attığı olumlu adımları da not ediyoruz.” dedi.

Tüm bunlar yaşanırken Biden yönetiminin bu tutumu bazı konularda Suudi Arabistan’ı uzaklaştırdı. Örneğin Almanya’nın koyduğu veto nedeniyle 48 adet Eurofighter Typhoon tedarik edemeyen ve ABD üretimi F-15EX alımını da tehlikeye atan Riyad, Fransa’dan 54 adede kadar Rafale savaş uçağı için teklif istemişti. Ayrıca bu süreçte Suudi Krallığı, “Vizyon 2030” projesi doğrultusunda Güney Kore’den Cheongung II hava savunma sistemi için 3.2 milyar dolarlık bir sözleşme talep ederek askeri tedarikini çeşitlendirdi.

37740269 2316935144999673 3914828493774389248 N

Suudi Arabistan’a bağlı F-15 savaş uçağı

Kaynak: defenceturk.net