AB, ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İsviçre, Doğu Timor ve İngiltere, Myanmar'daki insani duruma ilişkin ortak açıklama yayımladı.
Açıklamada, Myanmar'da giderek kötüleşen insan hakları ve insani krizden derin endişe duyulduğu belirtildi.
Myanmar'daki krizin daha da kötüleştiği ifade edilen açıklamada, darbeyle iktidara gelen askeri yönetimin Myanmar halkına yönelik şiddet içeren baskısının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Açıklamada, ülkede sivillere karşı işlenen insan hakları ihlallerine ilişkin güvenilir raporların bulunduğu, bunlar arasında çocukların ve etnik ve dini azınlık mensuplarının kaçırılarak zorla askere alınması, ordunun ayrım gözetmeksizin düzenlediği saldırılar, sivillerin yakılmasına ilişkin rahatsız edici raporların da yer aldığı kaydedildi.
Myanmar ordusunun ülkedeki gerilimi körüklediğine işaret edilen açıklamada, "Arakan eyaletindeki çatışmaların yoğunlaşması ve Arakanlı Müslümanlar dahil buradaki tüm toplulukların yaşadığı acılar son derece endişe vericidir." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, sivillerin çatışmalardan kaçabileceği güvenli alanların bulunmadığı ve askeri yönetimin, insani yardımlara erişimini engellemesiyle durumu daha da kötüleştirdiği vurgulandı.
Keyfi olarak alıkonulan tüm tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapılan açıklamada, "Arakanlı Müslümanların karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve zalimane muamelenin ele alınmasının Myanmar'daki krize yönelik siyasi çözümün bir parçası olması gerektiğini vurguluyoruz." denildi.
Açıklamada, Myanmar'daki duruma barışçıl bir çözüm bulunması ve kapsayıcı demokrasi yoluna geri dönülmesi için "samimi, yapıcı ve kapsayıcı diyalog" çağrısında bulunuldu.