Teknoloji

Yerli ve milli denizaltı programı ÇAMD için çalışmalar devam ediyor

Yerli ve milli denizaltı projesi Çok Amaçlı Mini Denizaltı (ÇAMD) için çalışmalar devam ederken proje Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri tarafından Türkiye'nin geliştirdiği ilk denizaltı programı olarak lisanslanmıştı. Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu Türkiye'nin geliştirdiği ilk denizaltı programı olan ÇAMD'ı Bengü Türk okuyucuları için aktardı. İşte detaylar...

Türkiye'nin geliştirdiği ilk denizaltı programı olarak lisanslandı

Türk denizciliği adına önemli bir proje olan yerli ve milli denizaltı projemiz ÇAMD'ın Türkiye'nin geliştirdiği ilk denizaltı programı olarak lisanslandığını vurgulayan YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu, "Türk denizciliği adına çok önemli bir proje. Denizlerin üzerinde güçlü olduğunuz gibi düşman radarlarına yakalanmadan denizlerin derinliklerinde de güçlü olmanız lazım. Hasım unsur çıkarma yaptığınızın farkında bile olmadan denizlerde konuşlanabilmek, kaynak/güç aktarımı gerçekleştirebilmek çok önemli bir nokta 21. yüzyıl adına. O nedenle milli denizaltı programı olarak Türkiye'de ilk lisanslanan proje olması ÇAMD'ı özel kılıyor. Düşman radarlarına takılmadan, çok maksatlı mini denizaltı geliştirilmesi Türkiye'nin denizlerdeki gücüne güç katacak bir adım. Türk Loydu tarafından ilk yerli denizaltı olarak lisanslandı ÇAMD projesi. Projenin nihayete erdirilmesi adına çalışmalar devam ediyor. Proje, Sefine Tersanesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ortak girişimi olan Datum Denizaltı Mühendisliği A.Ş. tarafından yürütülmektedir." ifadelerini kullandı.

Çok Maksatlı Mini Denizaltı yapımı amaçlanıyor: 300 metre derinliğe dalabilecek

ÇAMD geliştirme projesi kapsamında, 300 metre derinliğe dalabilen, dört kişilik mürettebat kapasitesine sahip, 12 metre uzunluğunda çok maksatlı mini denizaltı yapımı hedefleniyor.

ÇAMD Geliştirme Ar-Ge Projesi'nin üç temel hedefinin altı çiziliyor

  1. Ticari/askeri denizaltı tasarımı ve doğrulama/iyileştirme faaliyetlerinin teorik çalışmalarının kısa sürede üretilip test edilebilecek bir araç üzerinde uygulanmasına olanak sağlanması. 

  1. Milli askeri denizaltı projelerine yönelik denizaltı plan onayı, malzeme belgelendirme ve klaslama faaliyetlerinde Türk Loydu'na deneyim kazandırmak. 

  1. Türk savunma sanayii firmalarının denizaltılar için geliştirdiği sistemlerin, test amaçlı entegre edilebilecek bir platform veya bütünüyle test yardımcısı olarak envantere kazandırılması. 

Çok Amaçlı Mini Denizaltı (ÇAMD)

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }