Ekonomi

Türkiye, Rüzgar Enerjisinde Avrupa'nın İlk 10'unda

GWEC Strateji Direktörü Feng Zhao, Karasal ve Deniz Üstü Rüzgar Etkinliği (WindEnergy Hamburg) kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin enerji dönüşümündeki kapasite artışının her yıl ortalama 1 gigavat civarında olduğunu belirten Zhao, "Bu dönüşümü gerçekleştirmek için 1 megavatı bile dikkate almalıyız. Kapasite artışında Avrupa'da sadece birkaç ülke Türkiye ile rekabet edebiliyor; bunlar arasında Almanya ve İspanya gibi uzun yıllardır rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren ülkeler var." dedi.

"Türkiye, Avrupa için vazgeçilmez bir pazar konumundadır"

Türkiye'nin küresel rüzgar enerjisi kurulu gücüne yaptığı katkı ve ekipman üretimi ile Avrupa'nın ilk 10'u içinde yer aldığını vurgulayan Zhao, "Türkiye, ekipman üreten bir ülke olmanın yanı sıra tedarik zinciri güvenliği ve bu zincirin devamlılığını sağlayabilen bir konumda bulunuyor. Coğrafi olarak doğu ile batının birleştiği eşsiz avantajlara sahiptir. Özellikle Kovid-19 salgını sonrası oluşan tedarik zinciri sıkıntılarında Türkiye'nin rolü belirginleşti. Çin kadar büyük kapasiteli olmasa da, ekipman talebine cevap verebilen bir ülke haline geldi. Üretim kapasitesini belki üç katına çıkararak ve Avrupa ile rüzgarda daha fazla işbirliği yaparak sektörün gelişimini desteklemek mümkündür. Rüzgar enerjisi ekipman tedarikinde Türkiye, özellikle Avrupa için vazgeçilmez bir pazar konumundadır. Ekipman üretiminde Avrupa, büyük oranda Çin'e bağımlıdır; ancak tedarik zinciri değişiminde yumuşak bir geçiş gerekmektedir. Türkiye, sahip olduğu imkânlar ve potansiyel ile avantajlı bir konumdadır." ifadelerini kullandı.

"Bu alanlar artık enerji sektörünün anahtar konuları arasında"

Yenilenebilir enerji kaynaklı yeşil hidrojen üretimi konusunda da bilgi veren Zhao, "Yeşil hidrojen ve amonyak üretimi Kovid-19 öncesinde gündeme geldi. Bu alanlar artık enerji sektörünün anahtar konuları arasında." ifadelerini kullandı. Yüksek maliyetler nedeniyle projelerin beklenenden daha yavaş ilerleyeceğini, ancak birkaç yıl içinde küçük ölçekli yeşil hidrojen projelerinin hayata geçeceğini öngördüğünü belirtti.

"Mevcut kapasite artışının iki katına çıkması gerekiyor"

GWEC Endüstri Üst Yöneticisi (CIO) Stewart Mullin ise, enerji dönüşümünde rüzgar enerjisinin büyük bir rol oynaması gerektiğini ifade ederek, "Rüzgar enerjisinin enerji dönüşümüne katkısı için mevcut kapasite artışının iki katına çıkması gerekiyor. Türkiye de dahil olmak üzere tüm ülkelerin bu sürece katılımı çok önemli." dedi.