Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti Yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti Yayınlandı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 23 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirdiği toplantının özetini yayınladı. Toplantı özetinde, ekonomiye dair çeşitli göstergeler değerlendirildi.

Yakın döneme ilişkin veriler, yurt içi talebin hâlâ enflasyonist bir düzeyde kalmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Özette, Mayıs ayında perakende satış hacim endeksinde hem aylık hem de çeyreklik bazda bir düşüş gözlemlendiği, ticaret satış hacim endeksinde de benzer bir azalış yaşandığı belirtildi. Motorlu taşıtlar ve toptan ticaret gibi diğer ana kalemlerde de azalmalar görüldüğü ifade edildi.

Mayıs ayında hizmet üretim endeksinde görülen ılımlı artışın, ikinci çeyrekte çeyreklik bazda sınırlı bir düşüş gösterdiği belirtildi. İmalat sanayi firmalarına yönelik anket verileri, iç piyasa siparişlerinde çeyreklik bazda bir azalma yaşandığını gösteriyor. Ancak, bayram tatilleri ve idari izinlerin etkisiyle talepteki yavaşlamanın seviyesinin net bir şekilde değerlendirilmesinin zor olduğu vurgulandı.

Kartla yapılan harcamalarda ikinci çeyrekte çeyreklik bazda artışın sürdüğü ancak Temmuz ayının ilk haftasında sınırlı bir azalma yaşandığı ifade edildi. Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış tüketim malı ithalatının azalmakla birlikte, bir önceki yıl ortalamasının üzerinde kaldığı belirtildi. Bu çerçevede, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendiriliyor.

Öncü göstergeler, Temmuz ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranında bir miktar düşüşe işaret ediyor. Sanayi üretim endeksinin Mayıs ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 1,7 arttığı, çeyreklik bazda ise yüzde 3,4 azaldığı bildirildi. İkinci çeyrekte sanayi üretimindeki düşüşün, genel endeksin ima ettiğinden daha az olduğu değerlendiriliyor.

İstihdam verileri, Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak çeyreklik bazda yüzde 0,9 artarak 32,8 milyon kişiye ulaştı. İş gücüne katılım oranı 0,3 puan artarken, işsizlik oranı 0,3 puan gerileyerek yüzde 8,4 düzeyine indi. İş gücü piyasasının ikinci çeyrek itibarıyla güçlendiği, ancak anket göstergelerinin imalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik istihdam beklentilerinde bir düşüş öngördüğü ifade edildi.

Mayıs ayında cari işlemler açığının 1,2 milyar dolar olarak gerçekleştiği, yıllıklandırılmış olarak ise 6,5 milyar dolar düşüşle 25,2 milyar dolara gerilediği belirtildi. Bu gerilemede, büyük ölçüde altın ve enerji hariç dış ticaret açığındaki düşüşün etkili olduğu vurgulandı. Enerji dış ticaret açığındaki iyileşmenin sınırlı olduğu, altın dış ticaret açığının ise azaldığı belirtildi. Yıllıklandırılmış hizmetler dengesi fazlasının ise arttığı ifade edildi.

Haziran ayında dış ticaret verilerinin, ihracatta bir düşüş ve ithalatta bir artışa işaret ettiği belirtildi. Cari dengede haziran ayında sınırlı bir bozulma yaşanabileceği, ancak seyahat gelirlerinin yüksek olduğu yaz döneminde cari dengedeki iyileşmenin tekrar devreye gireceği öngörülüyor. Tüketim malları ithalatının haziran ayında da yüksek seyretmeye devam ettiği, mevsimsellikten arındırılmış olarak azalmaya devam ettiği bildirildi.

Son olarak, yurt dışı borçlanma imkanlarının bir önceki aya kıyasla bir miktar iyileştiği, bankacılık sektörünün yıllıklandırılmış uzun vadeli borç çevirme oranının Mayıs ayında yüzde 128 civarında gerçekleştiği, bankacılık sektörü dışındaki firmalarda ise oranının yaklaşık yüzde 100 olduğu kaydedildi. Bu durum, yurt dışı borçlanma imkanlarının bir miktar iyileştiğini gösteriyor.

HABER: RABİA NUR UYKUR