Gündem

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan'dan Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) dair önemli açıklamalarda bulundu. Geylan, sendika olarak 23 Ekim 2018 tarihinde kanunun çıkarılacağının duyurulmasından, 3 Şubat 2022’de yasanın TBMM’de kabul edilmesine kadar geçen süreçte aktif rol aldıklarını ifade etti

Yeni Kazanımlar ve Eksiklikler

Geylan, mevcut kanun teklifinin öğretmenler adına bazı önemli kazanımlar getirdiğini vurguladı. Özellikle öğretmenlerin kariyer düzenlemesinin sınavla yapılamayacağını yıllardır dile getirdiklerini ve bu taleplerinin karşılık bulduğunu ifade etti. Buna göre, sınav uygulamasının kaldırılması ve 20 yıl hizmeti olan öğretmenlerin uzman olma ya da bekleme şartı aranmaksızın başöğretmenliğe başvurabilmesi sağlandı. Bu düzenlemeyle yaklaşık 230 bin öğretmenin başöğretmenlik tazminatından faydalanabileceğini belirtti.

Ayrıca, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına karşı alınacak yasal tedbirlerin kanunda yer aldığını söyleyen Geylan, bu düzenlemeyle failin cezalarının %50 oranında artırılacağını ve hapis cezalarının ertelenmeyeceğini dile getirdi.

Bununla birlikte, Geylan, teklifte eksik buldukları bazı hususlara da dikkat çekti. Başta mazeret tayinleri ve hizmet puanlarının tespiti olmak üzere öğretmenlerin yer değiştirme süreçlerinin eksik düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, liyakat ve ehliyete dayalı bir yönetici atama sisteminin kanunda yer alması gerektiğini, başarıyı takdir eden bir ödül sisteminin de ihdas edilmesi gerektiğini ifade etti.

Türk Eğitim-Sen’in Önerileri

Geylan, sendika olarak kanun teklifine ilişkin önergeler sunduklarını ve Genel Kurul aşamasında öğretmenlerin taleplerinin karşılık bulmasını umduklarını söyledi. Özellikle sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamalarının kaldırılması, öğretmen atamalarının mülakat olmadan KPSS puanına göre yapılması ve öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Türkiye genelinde öğretmen istihdamı ile ilgili ihtiyaç analizinin yapılması ve Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK iş birliğiyle eğitim fakültelerinin kontenjanlarının bu analiz doğrultusunda belirlenmesi gerektiğini belirtti. Geylan, zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere ekonomik ve özlük hakları açısından teşvik verilmesini de önerdi.

Kanunun Takipçisi Olmaya Devam Edeceğiz

Geylan, Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eksikliklerinin giderilmesi ve meslektaşlarının beklentilerinin karşılanması için her adımda sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. Kanunun öğretmenlerin haklarını tam anlamıyla koruyacak şekilde düzenlenmesi için çalışmalarının süreceğini belirten Geylan, öğretmenlerin taleplerinin hayata geçirilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }