Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), son dönemde sermaye piyasasında yetkili kurumların isim ve logoları kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerine karşı yatırımcıları uyardı. TSPB’nin açıklamasına göre, sahte aracılık belgeleri ve kurumlarda çalışan kişilerin isimleri kullanılarak, telefon ve sosyal medya üzerinden yatırımcılara yüksek getiri vaatleriyle hesap açtırılmaya çalışıldığı ve bu hesaplara para yatırmalarının istendiği yönünde şikayetler artış gösterdi.
Yatırımcılara Dikkatli Olun Uyarısı
TSPB, yatırımcıların bu tür dolandırıcılık girişimlerine kesinlikle itibar etmemesi gerektiğini vurguladı. Sermaye piyasası işlemlerinin yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla yapılabileceği hatırlatılarak, SPK onayı olmayan kurumlarla işlem yapmanın izinsiz sermaye piyasası faaliyeti kapsamında suç teşkil ettiği belirtildi.
Yatırımcıların, Türkiye’de kurulu ve sadece SPK tarafından yetkilendirilen kurumlardan hesap açabilecekleri ve bu kurumlar üzerinden güvenli yatırım yapabileceklerinin altı çizildi. Ayrıca, SPK tarafından yetkilendirilmiş kurumların listesine SPK ve TSPB’nin internet sitelerinden ulaşılabileceği ifade edildi.
Sosyal Medya ve Sahte IBAN Dolandırıcılığına Dikkat
Açıklamada, özellikle sahte sosyal medya hesapları ve dolandırıcılık amacıyla kullanılan internet sitelerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Yapay zeka tabanlı tekniklerle hazırlanmış sahte videolar ve sosyal medya hesapları üzerinden devlet büyükleri ve tanınmış iş insanlarının adının kullanıldığı dolandırıcılık girişimlerine karşı yatırımcıların uyarıldığı belirtilerek, IBAN bilgileri konusunda da yetkili kurumlardan teyit alınmasının önemine dikkat çekildi.
SPK Yetkili Kurumları Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Yatırımcıların dolandırıcılıklardan korunması için yetkili kurumların listesini kontrol edebilecekleri kaynaklar da paylaşıldı. SPK yetkili kurumlarının listesini www.spk.gov.tr adresinden, kurumlar başlığı altından görüntüleyebileceğiniz bildirildi. Dolandırıcılık şüphesi olan her durumda yatırımcıların, ilgili kurumların çağrı merkezleri ve genel müdürlükleri ile iletişime geçmesi gerektiği hatırlatıldı.