Teknoloji

Sinsi tehlike yapay işgal: GDO'lu gıdalardan yapay et tehlikesine

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu yüksek teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte her şeyin yapay olanının geliştirilmesinin insanlığın gerçeklik algısını bozduğunu belirtiyor. Uzun süre GDO'lu gıdalar tüketenler besinlerin gerçek tadını unutmuş olabilir. Sinsi tehlike yapay işgal GDO'lu gıdalardan yapay et tehlikesine doğru hızla ilerliyor. Yaşanan süreci Memoğlu millî gıda güvenliği çerçevesinde değerlendirdi.

GDO ile gerçeklik algımız bozuldu

GDO'lu gıda ve tarım uygulamalarına dikkat çeken YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu, "GDO'lu tohumlara alışmışsanız, Ata tohumlarından üretilen ürünler tüketmiyorsanız gerçek sebze ve meyvelerin tadını bile hatırlamıyorsunuz demektir. Gerçeklik algınız tamamen GDO'lu gıdalar tarafından kuşatılmış, artık sizin yeni normaliniz GDO'lu gıdanın tadı olmuştur. O yüzden büyükşehirlerde yaşayan insanlarımız yaz tatillerinde köylerine döndükleri zaman gerçek olanın lezzetini yeniden hatırladığında yediği gıdaların lezzetini döndüklerinde anlata anlata bitiremezler. 'Bizim memleketin havası, suyu, taşı, toprağı bir başkadır' sözü aslında şehirleşme sürecindeki yapay işgalden, GDO kuşatmasından bir nebze de olsa bir yaz tatilinde kurtulmaktan ortaya çıkan, unuttuğumuzu hatırlamaktan kaynaklanan bir cümledir. Taşı, toprağı altın olan cennet vatanımızda küresel sermayenin bizi getirdiği hâl budur. Öz yurdumuzda tadına hasret kaldığımız Ata tohumlarımızdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yapay ete dikkat edelim!

GDO'lu gıda ve tarım uygulamalarının hayvan yemleri yoluyla hayvancılığı da etkilediğini belirten Memoğlu sıradaki tehlikenin ise doğrudan sentetik olarak laboratuvar ortamında üretilecek olan yapay etler olduğunu belirtti. Memoğlu, "GDO'lu gıda ve tarım uygulamaları hayvan yemleri yoluyla hâliyle hayvancılığı da etkiliyor. Ancak bahsetmek istediğim tehlike GDO gibi gıda formunun bozulmasının ötesinde doğrudan laboratuvar ortamında sentetik olarak üretilmesi planlanan yapay et tehlikesidir. Küresel ölçekte et fiyatlarının aşırı artışı sebebiyle bu ani artışa laboratuvar ortamında üretilen sentetik etler yoluyla bir çözüm sunabilirler. Özellikle küresel sermayenin fast-food firmaları bu etlerin halka sunulması noktasında pilot çalışmanın uygulanmasında öncülük edeceklerdir. Bu yapay etler elde edilen hücreler yoluyla 3D yazıcılardan bastırılıyor. Bu elde edilen hücrelerin hangi hayvanın hücresi olacağı ya da hayvan hücresi olup olmadığı da akıllarda soru işaretine neden olacaktır bu konuyu millî gıda güvenliği çerçevesinde değerlendirenler için." ifadelerini kullandı.