Politika

MHP’li Yurdakul’dan ‘yaşlılar’ için çağrı: Aile ortamında bakım temel politika olmalı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, Dünya Yaşlılar Günü’nde yaşlı nüfusun artışıyla ilgili uyarılarda bulundu. Yaşlı bireylerin aile içinde bakımını destekleyecek politikaların şart olduğunu vurguladı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Dünya Yaşlılar Günü münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yurdakul, Türkiye’nin hızla yaşlanan nüfusuna dikkat çekerek, yaşlıların aile ortamında bakılmasının temel politika haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Yaşlanan Nüfusu

Yurdakul, Türkiye’nin demografik yapısının hızla değiştiğine ve yaşlı nüfusun hızla arttığına değindi. TÜİK verilerine göre 2023’te 65 yaş ve üzeri nüfusun %10,2’ye ulaştığını belirten Yurdakul, 2040’ta bu oranın %16,3, 2060’ta ise %25'i geçmesinin beklendiğini kaydetti. Buna karşın doğum oranlarının da düştüğünü belirterek, yaşlı bakımına yönelik politikaların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Aile İçi Bakımın Önemi Vurgulandı

Yurdakul, yaşlı bakım merkezlerinin kapasitesinin yeterli olmadığını vurgulayarak, aile ortamında bakımın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle, aile içinde yaşlı bireylere yönelik bakımın sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti ve bu konuda teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti.

MHP’nin Yaşlılara Yönelik Politikaları

MHP’nin yaşlılar için sunduğu politika önerilerini sıralayan Yurdakul, şu önerileri vurguladı: Mobil ekiplerle evde bakım hizmetlerinin genişletilmesi, gündüzlü bakım merkezlerinin yaygınlaştırılması, sosyal konut projeleri geliştirilmesi, yaşlı bireylerin bağımsız yaşam becerilerini artıracak eğitimler verilmesi, ve yaşlılara yönelik zorbalık davranışlarına caydırıcı cezalar getirilmesi.

Yaşlılarımıza Sahip Çıkmak Bir Vatan Borcudur

Yurdakul, yaşlı nüfusa yönelik politikaların sadece bir sosyal sorumluluk değil, bir vatan borcu olduğunu belirtti. Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğinin önemine vurgu yapan Yurdakul, sosyal güvenlik sisteminin sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini söyledi. MHP olarak yaşlıların refahını sağlamak için kararlılıkla çalışacaklarını ifade etti.

MHP’li Yurdakul’un açıklaması şu şekilde; 

BİR GÜN HEPİMİZ YAŞLANACAĞIZ

Bugün, Dünya Yaşlılar Günü vesilesiyle, Milliyetçi Hareket Partisi olarak tüm yaşlılarımıza saygı, sevgi ve hürmetlerimizi sunuyoruz. ‘Bir gün hepimiz yaşlanacağız’ dolayısıyla bu farkındalıkla hareket etmek ve geleneklerimize olan bağlılığımızdan yola çıkarak yaşlılarımızın sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir yaşam sürmelerini temin etmek üzere samimiyetle gayret ediyoruz. Türk milleti büyük bir ailedir ve bizler gelenek ve göreneklerine bağlı bir millet olarak, bir zamanlar bizi koruyup kollayan aile büyüklerimizi, aynı şekilde korumak, mutlu etmek ve huzurlu bir yaşam sağlamak zorundayız.

TÜRKİYE'NİN YAŞLANAN NÜFUSU VE AZALAN DOĞUM ORANLARI

Bilindiği üzere ülkemizin demografik yapısı hızla değişmekte; ülkemiz yaşlanan bir toplum haline gelmektedir. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı tarihimizde ilk defa %10,2’ye ulaşmış olup, bu oran 9 milyona yakın bir nüfusu temsil etmektedir. 2040 yılında bu oranın %16,3’e yükseleceği, 2060 yılında ise %25’i geçeceği tahminleri konuşulmaktadır. Türkiye, Birleşmiş Milletler kriterlerine göre artık "yaşlı nüfus" kategorisindeki bir ülke konumuna gelmiş durumdadır. Buna karşılık, doğurganlık oranlarımız da hızla düşmektedir. 2001 yılında 2,38 olan toplam doğurganlık hızı, 2023 itibarıyla 1,5 seviyesine kadar gerilemiştir. Bu durum, nüfusun gençleşmesinin önünde büyük bir engel olurken, yaşlı nüfusumuzun yaşayacağı sorunlar konusunda bazı risk ve zorluklarla karşılaşacağımız anlamına gelmektedir.

YAŞLI BAKIM HİZMETLERİNİN ARTAN İHTİYACI

Azalan doğum oranları ve artan yaşlı nüfusla birlikte yaşlı bakım hizmetlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Yaşlı Bakım Merkezlerinin ve Huzurevlerinin kapasitesi artık talebe yetişemeyecek durumdadır. Bununla birlikte küçülen haneler ve yıpranan geniş aile kavramı nedeniyle yaşlılar ve gençler yalnızlaşmaktadır. 

Hem resmi hem özel yaşlı bakım evlerinin ve huzurevlerinin sayısı artsa bile yaşlı nüfusumuzun artış hızına erişmesi mümkün görünmemektedir.

Bu nedenle en çok önem verdiğimiz önerimiz; yaşlıların aile içinde bakımlarını sağlayacak tüm destek ve teşviklerin sağlanarak YAŞLI BİREYLERİN AİLE ORTAMINDA BAKIMININ SAĞLANMASININ TEMEL POLİTİKA haline getirilmesidir.

Ayrıca bu çerçevede konut modellerimizin genişlemesi, kırsal kalkınmayla desteklenen kırsal hayata dönüş ve geniş aile kavramının saygınlığının artması önemli bir ihtiyaç olarak gündemimize girmelidir.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİMİZİN YAŞLILARA YÖNELİK POLİTİKALARI

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, birkaç gün önce sonuç bildirisini paylaştığımız “Aile Kurumu Çalıştayında” çok detaylı bir şekilde yaşlılarımızla ilgili durumu ve ihtiyaçları analiz ederek, geleneksel değerlerimizin ışığında ve milli bir bakış açısıyla çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bilim insanlarının, uzmanların ve akademisyenlerin analizleri, görüş ve önerileri ile desteklenen şu önerilerimizi kamuoyuna sunduk; “ Mobil Ekiplerle Evde Bakım ve Evde sağlık hizmetinin yurt çapında geliştirilmesi, Gündüzlü Merkezlerin Yaygınlaştırılması, Yaşlı bireylerimizin bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak amacıyla ergoterapi müdahale eğitimlerinin verilmesi, Kirada oturan yaşlılar için sosyal konut projeleri geliştirilmesi, evini yaşlılarımıza kiralayan kişilere vergi indirimleri gibi teşvikler sağlanması, Yatağa bağımlı yaşlı bireylerin hastaneye gitmeden rapor alabilmesi, Malzeme ve teçhizat desteğinin sağlanması, Milli Eğitim müfredatında yaşlılık, yaşlanma ve yaşlıya saygı konularının işlenmesi, Yaşlı bireylere yönelik zorbalık davranışlarının özel ve caydırıcı cezalara konu edilmesi, Yaşlılar için ücretsiz geziler ve Yaşlılarımız için “Vefa Haftası” ilan edilmesi ile farkındalık yaratarak yaşlıların hak ettiği vefaya erişmeleri” gibi birçok görüş ve önerilerimizin bir an önce hayata geçirilmesidir.

YAŞLILARIMIZA SAHİP ÇIKMAK, BİR MEMLEKET MESELESİDİR

Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği ve yaşlı vatandaşlarımızın ekonomik güvence altında olması ele alınması gereken kritik konular arasında yer almaktadır. Sosyal güvenlik sistemimizin sağlam temellere oturtulması, emeklilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve gelecekteki nesillerin de güvenli bir sosyal güvenlik sisteminden faydalanabilmesi için kapsamlı reformların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, yaşlılarımızın refahını ve mutluluğunu sağlamak ve gelecek kuşaklara daha güçlü bir Türkiye bırakmak adına politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Yaşlılarımıza sahip çıkmak, bir memleket meselesidir ve bu yalnızca onlara değil, hepimize ve gelecek nesillerimize karşı bir vatan borcudur.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }