MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde konuştu.
MHP'li Uysal'ın açıklaması şu şekilde;
Dünyada uçuş noktası sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu, havacılık sektörünü sürekli büyümesi doğrultusunda ilerletmektedir. Havacılık sektöründeki bu pozitif gelişim ülkemize de olumlu yönde yansıması olmaktadır. Özellikle, 2000-2003 yılında Türk havacılık sektörünün rekabete açılması sektörün firma sayısını ve hizmet kalitesini artırmıştır. Son yıllarda havacılık sektöründeki şirketlerin kalite, emniyet ve altyapı çalışmalarına verdiği destek bizleri gururlandırmaktadır. Türk sivil havacılık sektörü 2022 yılında 230 havacılık işletmesindeki 1.800 hava aracıyla 57 iç hat ve 340 dış hat uçuş noktasına 2 milyon adet sefer yapmıştır. Bunun sonucunda, 180 milyon yolcuya hizmet vererek Avrupa'da 3’üncü, dünya da 6’ncı sıraya yerleşmiştir. Aynı zamanda sektörde faaliyet gösteren işletmeler IATA, IASA ve Star Alliance gibi akredite kurumlarıyla olan üyeliklerini geliştirerek sektörün kalitesini dünya standartlarına çekmiştir. Diğer taraftan, İstanbul Havalimanı lokasyonu, büyüklüğü, pist genişliği ve uçuş sayısıyla ülkemizi bir transfer noktası hâline getirmiştir.
İstanbul Havalimanı kurulduğu tarihten bu yana 180 milyon insanı hizmet vererek yolcu trafiğinde Avrupa'da 1’inci, dünyada 7’nci olarak Türkiye ekonomisine 24 milyar dolar katma değer sağlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte, havacılık sektörü gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak amacıyla yeşil havacılık faaliyetleriyle ilgili önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda başlatılan Karbonsuz Havalimanı Projesi’yle 50 havalimanımız yeşil sertifika almış ve ülkemiz yeşil havacılık alanında dünyada en çok sertifikası olan ikinci ülke konumuna gelmiştir.
İsim babasının Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin olduğu ve Türk ordusuna büyük güç katacağına inandığımız millî uçağımız KAAN’ın ilk uçuş zamanı Aziz Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıldönümü olan 27 Aralık 2023 tarihinde planlanacaktır. Bu vizyonla havacılık sektöründe yapılan tüm çalışmalara heyecan ve gururla destek vereceğiz.
BTK bilişim altyapısının gelişmesi, tüketici haklarının korunması ve etkin rekabet alanının sağlanması noktasında önemli çalışmaları yürütmektedir. Bu faaliyetlerle beraber BTK elektronik haberleşme sektöründeki 470 şirketle, 850 yetkilendirme lisansıyla 32 milyar lira destek vererek 2022 yılında 90 milyon mobil, 93 milyon geniş bant ve 6 milyon fiber internet abonesine hizmet vermektedir; bunun sonucu olarak Türkiye ekonomisine 440 milyar lira kazandırmıştır. Sektörün faaliyet gösterdiği diğer bir alan da posta ve kargo hizmetleridir. 2022 yılında 100 bin çalışanı olan bu sektör 1 milyar adet kargoyu gönderime sunarak 34 milyar liralık bir gelir elde etmiştir. Bunun yanı sıra, sektör paydaşları 3 milyar liralık yatırım yaparak hizmet kalitesini dünya standartlarına yükseltmiştir.
Aynı zamanda, BTK dijital vatandaşlık üzerine de çalışmalar yapmaktadır. E-devlet kullanıcı sayısı 64 milyona, kayıtlı elektronik posta kullanıcısı sayısı da 2 milyona yükselmiştir. BTK’nin yerli ve millî uydu çalışmaları, yeni nesil mobil haberleşme projesi ve Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı ülkemizde dijital dönüşümde büyük rol oynamıştır. Bu çalışmalarla ülkemiz küresel siber güvenlik sıralamasında Avrupa’da 6’ncı, dünyada 11’inci sırada bulunmaktadır.