Politika

MHP’li Feti Yıldız: Yeni anayasa ve infaz yasası şart!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada borçlanma yerine tasarrufu öne çıkarırken, çarpıcı mesajlar verdi. Yargı sistemindeki eksikliklere dikkat çeken Yıldız, infaz yasasının yeni baştan yazılması gerektiğini, sivil ve katılımcı bir anayasanın şart olduğunu vurguladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin 5’inci maddesi üzerine MHP Grubu adına konuşma yaptı. Yıldız, ekonomiden adalete, tasarruftan yargı reformlarına kadar pek çok konuda önemli mesajlar verdi.

BÜTÇE AÇIKLARI BORÇLANMA YERİNE TASARRUFLA KAPATILMALI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, a borçlanmanın kamu yatırımları için bazı durumlarda gerekli olduğunu ancak bütçe açıklarının tasarrufla önlenmesi gerektiğini belirtti. Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın milletvekilleri, kamu yatırımları için kaynakların yetersiz olduğu durumlarda devletler uygun şartlarda borçlanır ve alınan borç usulüne uygun ve yerinde kullanıldığı zaman gerçekten önemli bir kaynaktır. Bu kaynağa dünyanın tüm ülkeleri, tüm devletleri aşağı yukarı zaman zaman başvurmaktadır ancak bütçe açıkları borçlanma yolundan ziyade tasarruf ve israfın önüne geçmekle kapatılmalıdır."

BORÇ YÜKÜ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Borç stoku ve gelir dağılımı konusundaki eleştirilere de yanıt veren Yıldız, ekonominin yapısal olarak sağlam olduğunu vurguladı:

"Ekonomimizin borç yükü bakımından yapısı sağlamdır; borç stoku millî gelire oranı bakımından değerlendirilirse ki böyle değerlendirmek gerekir, onun dışında yapılan hesaplamalar bizleri doğru sonuçlara götürmez. Devlet borçlarının kamu maliyesi ve genel ekonomi için çok önemli bir sorun hâline gelmeden çözülebilmesi yürütmenin önemli bir başarısıdır."

“DEVLETİ GÜÇLÜ TUTMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”

Yıldız, devleti güçlendirmek için herkesin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek şunleri dile getirdi:

“Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, Türk milletinin maddi ve manevi gelişmesinin önündeki engelleri kaldırmak, hürriyet, adalet, hakkaniyet, fırsat eşitliğini esas alan toplumsal barışı ve huzuru hâkim kılmak, temel hak ve hürriyetleri, kardeşlik hukukunu, dayanışma kültürünü geliştirmek ve terörü sona erdirmek etrafımızın ateşten çember olduğu bugünlerde öncelikle mavi, gök ve siber vatanımızı, hak ve menfaatlerimizi tüm tehditlere karşı korumak, devletimizi güçlü tutmak her birimizin görevidir.”

MUHALEFETE ORTA DOĞU ELEŞTİRİSİ

MHP’li Yıldız, Esad rejiminin sona ermesinin bölgede önemli değişikliklere yol açacağını belirtti ve muhalefete yönelik eleştirilerini dile getirdi:

"Muhalefetin Orta Doğu'daki yeni gerçekliği kavraması ve özellikle İsrail'e bel bağlamaması samimi dileğimizdir."

DEVLET AKLI DEĞİŞMEZ

Devletin zamana ve şartlara göre değişen özel bir yapısı ile genel ve değişmeyen bir ruhunun olduğunu vurgulayan MHP'li Yıldız, "Değişmeyen bu ruh devlet aklıdır. Devlet aklı, her şeyden önce siyasi davranışta yüksek bir rasyonelite ve amaca uygunluk arar ve dinamiktir, daima tecrübe aktarır. Bizim çizgimiz, duruşumuz, yolumuz bellidir; Orhun'dan seslenen Bilge Kağan, Söğüt'ten "Bismillah" diyen Ertuğrul Gazi, Bizans'ı deviren Fatih, düşmanı İzmir'de denize döken Mustafa Kemal'dir." dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM’de yaptığı konuşmada emperyalizmin hedeflerinden cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu şartlarına kadar birçok önemli konuya değindi. Yıldız, adaletin bir söylemden öte eylemle sağlanması gerektiğini vurguladı ve sistemdeki eksikliklere dikkat çekti.

“EMPERYALİZM YENİ TİP CASUSLAR KULLANIYOR”

MHP'li Yıldız, emperyalizmin bugün ulaştığı ekonomik konforu sömürgelerden yağmaladığı değerlere borçlu olduğunu belirtti. emperyalizmin yeni sömürgeler yaratma, sınırları değiştirme ve yeni haritalar yaratma çabalarına dikkat çeken Yıldız, “Bugün ulaştığı konforun devamı için siyasi ve ekonomik alanda insanların görüş, duygu ve davranışlarını etkilemek amacıyla yeni tip casuslar kullanmaktadır. Bu faaliyetlere karşı yasal düzenleme gecikmeden yapılmalıdır” dedi.

“MODERN CEZAEVLERİNİN TEMELLERİNİ ATALARIMIZ ATTI”

Batı ve İslam medeniyetleri arasındaki tarihsel farklılıkları ele alan Yıldız, modern cezaevlerinin temellerinin Türk medeniyeti tarafından atıldığını söyledi. Yıldız, “Batı dünyasında mahpuslar diri diri ateşe atılırken atalarımız Muhakemat Nizamnamesi'yle modern cezaevlerinin temelini atmıştır” ifadelerini kullandı.

YARGI REFORMU ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

Yargı reformu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldız, tutuklamanın geçici ve orantılı bir araç olması gerektiğini belirterek, sistemdeki uygulama hatalarına işaret etti:

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU HAKLARI

Türkiye’deki cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısına dikkat çeken Yıldız, insan onuruna yakışır infaz şartlarının önemini vurguladı. Cezaevlerinde toplam 378.657 kişinin bulunduğunu belirten Yıldız, hasta mahkûmlara ilişkin olarak, “Tek başına hayatını idame ettirmekten aciz hâlde bulunan yaşlı ve hasta hükümlülere örgütlerin tertip ve tuzakları da gözden kaçırılmadan Adli Tıp raporları doğrultusunda infaz ertelemesi yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Her şeyden önce şunun altını bir hukukçu olarak çizmek zorundayım: Tutuklama geçici bir araçtır ve orantılı olmak zorundadır. Özgürlük ve güvenlik hakkı ve mevzuat temelinde birçok yargı reformu yapıldı ancak yine de uygulamada bazı yanlışlıklar da yapılmıyor değil, bunu da tespit etmek zorundayız.”

COVİD YASASI’NDAKİ ADALETSİZLİKLER

Yıldız, Covid Yasası olarak bilinen düzenlemenin adaletsizliklere yol açtığını belirtti. Aynı suçtan yargılanan kişilerin yasa karşısındaki farklı durumlarını eleştiren Yıldız, “31 Temmuz 2023 Covid Yasası diye bilinen yasanın 13'üncü maddesindeki ‘hükümlü’ ibaresi birçok haksızlığa sebep olmaktadır. Aynı suçtan yargılanan biri cezası kesinleştiği için uygulamadan faydalanmış, diğerininki yargı yolunda olduğu için faydalanamamıştır. Bu adaletsizlik de kesinlikle ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Yıldız, konuşmasında “Adaleti sağlamak bir söylem değil, bir eylem meselesidir” dedi.

"İNFAZ YASASI YENİ BAŞTAN YAZILMALI"

Adalet sistemindeki sorunlara değinen Yıldız, infaz yasasının yeniden yazılması gerektiğini söyledi;

“Yine, daha önceki konuşmamda tekerrür hükümleriyle ilgili düzensizliği anlatmıştım, tekrar etmeyeceğim. Her tarafı delik deşik hâle gelmiş İnfaz Yasası da yeni baştan yazılmalıdır.”

"SİVİL VE KATILIMCI ANAYASA ŞART"

Son olarak Anayasa konusuna değinen Yıldız, Türkiye’nin darbe ürünü olan Anayasa’dan kurtulması gerektiğini belirtti:

“Bize yakışan: Sivil, katılımcı bir anayasayla demokrasimizin çıtasını daha da yükseltmek zorundayız. Ülkemizin bölgede üstlendiği rol herkes tarafından kabul edilmektedir. Mazlum milletlerin koruyucusu Türkiye'dir.”

Feti Yıldız, konuşmasını, 2025 yılı bütçesinin Türkiye’ye hayırlar getirmesi dileğiyle tamamladı.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }