MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, TBMM Genel Kurulunda, Göç İdaresi Başkanlığı ve AFAD bütçeleri üzerinde konuştu.
MHP'li Dora'nın açıklaması şu şekilde;
1071'de Doğu'yu ve Batı'yı birleştiren, tarihî göç ve ticaret yollarına ev sahipliği yapan, bereketin timsali olan Anadolu coğrafyasının kapılarının bu coğrafyanın ebedi sahibi olan Türk milletine açılmasından bu yana milletimiz bu topraklarda tutunabilmenin, yaşayabilmenin bedelini canla, kanla ve gözyaşıyla ödemiştir. Ecdadımızdan emanet kalan bu mirası taşıyabilmenin gerekliliklerinden biri de millî menfaat ve hedefler doğrultusunda sürdürülmesi gereken göç politikalarıdır. Ülkemizin göç hareketleri açısından bir geçiş ülkesi olma özelliği, son yıllarda terör, savaş, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, az gelişmiş ülkelerdeki yoksulluk düzeyinde yaşanan artış gibi nedenlerle değişime uğramış, düzensiz göçlerin sayılarının artmasıyla birlikte ülkemiz aynı zamanda bir hedef ülke hâline gelmiştir. Karşı karşıya olduğumuz düzensiz göç olgusunun sığınmacı ve göçmen akınına karşı alınacak önlemlerin gerekçesi ve hedefleriyle millî siyaset planlaması doğrultusunda oluşturulması, Anadolu'ya mührünü vuran Türk varlığının demografik ve sosyal yapısının ve kültürel birikiminin korunması bakımından hayati önem taşımaktadır. Bu doğrultuda düzensiz göçmen akınının durdurulması için sınır güvenliğinin amasız ve fakatsız temin edilmesi, ülkemizdeki sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması, gelecek nesillere her anlamda güvenceye kavuşturulmuş bir vatanın emanet edilmesi mecburiyetimizin, aziz milletimizin sinesinde barındırdığı insani değerlerin yaşatılmasının da gerekliliğidir.
Günümüzde savaşın ve zulmün nihayete erdiği Suriye'de yürütülecek yeniden imar ve inşa faaliyetleriyle hayatın yeniden başlaması ve Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine güvenli bir şekilde dönüşlerinin sağlanması konusunda gerekli destek ve teşviklerin hayata geçirilmesi temennimizdir. Bunun yanında, Türk ekonomisini teşkil eden pek çok sektörde hizmet üreten Suriyelilerin durumlarının yaşanabilecek iç iş gücü kaybının ve maliyet hesabının dikkate alınması suretiyle, Türk ve Suriye ekonomilerini müşterek bir şekilde olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınılması toplumsal huzur ve refahımızın gerekliliğidir.
Ülkelerine dönen Suriyeli kardeşlerimizin milletimize olan şükranlarını gerek sözle gerek Şam meydanında açılan Türk bayraklarıyla ifade etmeleri, Suriye'de yaşayan Türkmen soydaşlarımızın bozkurt işaretiyle, üç hilalli sancağımızla emperyalizme karşı kazanılmış bu insanlık zaferini kutlamaları milletimizin gönül vicdanında yer edinmektedir.
Millî menfaatleri önceliklendiren göç politikalarının sürdürülebilirliği için Göç İdaresi Başkanlığımızın personel ihtiyacının giderilmesi, görevde yükselme mevzuatının düzenlenerek bir an önce sınav açılması ve vekâleten görevlendirme yerine asaleten atama yoluyla kadroların doldurulması, yurt dışı temsilciliklerinde göç uzmanlarının da görevlendirilmesi için yeni kadrolar ihdas edilmesi taleplerimizdir
Devletimizin güzide kurumlarından olan AFAD "Türk beklenendir." deyişine yurt içinde ve yurt dışında sürdürdüğü afet ve acil durumlara ilişkin hizmetleriyle ve insani yardım operasyonlarıyla hayat vermektedir. Bugün, Suriye politikalarında gelinen noktada AFAD'ın çalışmalarının ve çabalarının yeri asla tartışılamaz. Geçmiş dönem AFAD Strateji Başkanı olarak bu çalışmaların bir parçası olmanın ben de gururunu yaşıyorum. AFAD tecrübesi, gelişmiş personeli, yetişmiş eğitimli yönetim yapısıyla Türkiye'nin en müstahkem yumuşak güç mevzisidir. 21'inci yüzyılın afetlerinden biri olarak tanımlayabileceğimiz göç dâhil olmak üzere, her türlü insani krizde ve doğal afette Türkiye'nin her karış toprağında özveriyle emek veren, dünyanın bütün coğrafyalarını ve milletlerine ayrım yapmaksızın yardım ve destek götüren en güzide kurumlarımızdandır. Göz bebeğimiz AFAD'ımızın desteklenmesi, çok daha iyi hizmetler verebilmesi ve afet risk yönetimine ilişkin hayati tedbirlerin zamanında, doğru şekilde alınmasını sürdürülebilir kılmak için yeterli sayı ve unvanda personel istihdam edilmesi ve en ağır şartlarda gece gündüz demeden günlerce sahada çalışan AFAD personelinin özlük haklarının düzenlenerek tazminat ödeneğinin çıkarılması ve lojman haklarından yararlanmalarının sağlanması oldukça önemlidir.
İlaveten, 6 Şubat depremlerinde acı şekilde tecrübe edindiğimiz üzere, arama kurtarma araçlarının ÖTV ve KDV muafiyetine tabi tutulmasının önemine ve gerekliliğine bir de buradan dikkat çekmek isterim.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak, ilgili kurumlarımızın bütçelerinin devletimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.