Politika

MHP'li Dora: Deprem bilinci ve ilk yardım eğitimi okullarda zorunlu hale getirilmeli

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, ''Deprem bilinci ve ilk yardım eğitimi okullarda zorunlu hale getirilmeli halkımız düzenli tatbikatlarla bilinçlendirilmelidir.'' dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ikinci yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

TÜRK MİLLETİ İNSANÜSTÜ BİR ÇABAYLA KENETLENDİ

MHP’li Zuhal Karakoç Dora, TBMM'de yaptığı konuşmada, devletin ve milletin birlik içinde yaraları sarmak için seferber olduğunu vurguladı. Dora, "Geride bıraktığımız 2 yıl içinde varlığıyla ilelebet kaim olan yüce devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla, aziz Türk milletimiz tüm fertleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tüm varlığıyla, ailelerini geride bırakıp deprem bölgesine koşan Ülkü Ocaklarımız tüm teşkilatlarıyla deprem felaketi nedeniyle açılan yaralarımızı sarmak için seferber oldu" dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Deprem sonrası Türk milletinin çabası ve fedakarlıkları için minnettar olduklarını dile getiren MHP'li Dora, “İcra edilen bu çalışmaların bir mihenk taşı teşkil etmesi gerektiğini tüm depremzede hemşerilerimizin yüreğinde bir nebze umut filizi yeşertmeden, kayıplarının acısıyla solan bir yüzü güldürmeden, enkaz altında yitip giden hayatını mum ışığıyla aramak zorunda kalan bir çift göze güneş olmadan memleketimiz Kahramanmaraş’tan vazgeçmeyeceğimizi kararlılıkla ifade etmek istiyorum.” dedi

"FAY HATLARINA VE RİSKLİ BÖLGELERE İMAR İZNİ VERİLMEMELİ"

Deprem sonrası yeniden yapılanma sürecine dikkat çeken Dora, bilimsel veriler ışığında şehirleşmenin önemine değinerek şunları söyledi:

"Bu kararlılığımız doğrultusunda şehirlerimizin yalnızca fiziki olarak ihlâsın yeterli olmayacağını, şehirlerimizin kalkındırılması için ekonomik sosyal ve kültürel açıdan da rehabilite edilmesi gerektiğini önemle vurguluyorum. Başta asrın felaketinin merkez üssü olan memleketimiz Kahramanmaraş olmak üzere deprem bölgelerinin yeniden yapılandırılması için öncelikle depreme dirençli planlı ve güvenli şehirleşme süreci süratle sağlanmalıdır. Yeni yapılaşmada bilimsel veriler ve zemin etütleri esas alınmalıdır. Fay hatlarına ve riskli bölgelere bir daha artık asla imar izni verilmemelidir."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ HIZLANDIRILMALI"

Depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşasında modern ve güvenli yapıların esas alınması gerektiğini belirten Dora, şu ifadeleri kullandı:

"Kurulacak yeni şehirlerde deprem toplanma alanları, geniş yollar, acil durum tahliye koridorları oluşturulmalıdır. Depremde yıkılan okulların yerine modern, teknolojik altyapılı, afet eğitimi veren yeni okullar inşa edilmelidir. Kentsel dönüşüm projeleri hızlandırmalı, şehir silüeti bozulmadan sağlam ve estetik yapılar inşa edilmelidir. Bu süreçte elbette Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak yeni yapılanma sürecinde estetik ve geleneksel mimariye önem verilmesi temennimizdir.

Ayrıca depremde zarar gören tarihi eserler ivedilikle restore edilmeli, şehrimizin kimliği ve tarihsel bütünlüğü bu yolla korunmalı Anadolu topraklarının ecdadımızca Türk yurdu kılınmasından bu yana günümüze değin ulaşan kültürel birikime sahip çıkılmalıdır."

"EKONOMİK KALKINMA İÇİN TEŞVİKLER SAĞLANMALI"

Depremzedelerin ekonomik olarak da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Dora, sanayici, esnaf ve çiftçiye yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini ifade etti:

“Kahramanmaraş’ımızın ekonomik anlamda kalkınmasının sağlanması amacıyla depremzede vatandaşlarımızın geçim kaynaklarını korumak için esnafa, sanayiciye ve çiftçiye özel teşvikler sağlanmalıdır. Kahramanmaraş’ın sanayi ve ticaret gücü artırılmalıdır. Özellikle memleketimizin ekonomisinin bel kemiğini oluşturan tekstil, gıda ve tarım sektörlerinde yeni yatırımlar teşvik edilmelidir. Gençlerimiz ve kadınlarımız için meslek edindirme kursları açılmalı, üretim teşvik edilerek iş gücü piyasasını kazandırılmalıdır.”

"BÖLGESEL AFET KOORDİNASYON MERKEZLERİ KURULMALI"

Deprem sonrası koordinasyonun önemine dikkat çeken Dora, afet yönetiminin kurumsallaştırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Tüm bu çalışmaların yanında bir daha memleketimize, hemşerilerimizin gönüllerini onulmaz yaralar açılmaması gelecek nesillerimize adıyla ve şanıyla kahraman bir memleketin miras bırakılması amacıyla olası bir deprem tehlikesine karşı Bölgesel Afet Koordinasyon Merkezleri kurulmalı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları sürekli eğitimden geçirilmelidir. 

Halkımızın afetlere karşı bilinçlenmesi için düzenli deprem tatbikatları yapılmalı, acil durum planları halka anlatılmalıdır. 

Kamu binaları ve altyapı sistemi depreme dayanıklı hale getirilmeli, elektrik su doğalgaz gibi temel hizmetlerde kesinti yaşanmaması için sıkı tedbirler alınmalıdır.

İhtiyaçlarımız yaralarımız kadar ağırken, yarınlara dair umudumuz devletimize ve milletimize güvenimiz kadar da sağlamdır."

"SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM ARTIRILMALI"

Dora, afet sonrası sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Deprem felaketi sonrasında en çok ihtiyaç duyduğumuz hizmet kollarının başında sağlık hizmetlerine erişim artırılmalı, özellikle kırsal bölgelerde mobil sağlık ekipleri yaygınlaştırılmalıdır. Deprem bilinci ve ilk yardım eğitimi okullarda zorunlu hale getirilmeli halkımız düzenli tatbikatlarla bilinçlendirilmelidir.”

MHP'li Dora, ayrıca depremzedelerde oluşan travma sonrası stres bozukluğunun tedavisi için destek hizmetlerinin artırılması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi; 

"Özellikle çocuklar, yaşlılar ve engelliler için özel programlar uygulanmalıdır. Mahalle dayanışma merkezleri kurulmalı, komşuluk ilişkileri güçlendirilerek sosyal destek ağları oluşturulmalıdır. Şehir ruhunu koruyacak kültürel projeler hayata geçirilmeli, deprem sonrası kent belleğini yaşatacak sosyal etkinliklere fazlasıyla yer verilmelidir.

"DESTEKLER DEVAM ETMELİ"

Deprem bölgesine yapılan yardımların devam etmesi gerektiğini belirten Dora, Kahramanmaraş’ın yeniden ayağa kalkması için dayanışmanın şart olduğunu vurguladı:

“Bir zamanlar tren raylarında koştuğum, rüzgarına çocukluğumun kahkahaların karıştığı, düştüğüm, kalktığım, güldüğüm, ağladığım, genç kızlık düşlerimi toprağında suladım memleketimin yeniden ayağa kalkacağına olan inancım tamdır. Milletçe ve memleketçe daha güçlü yarınlara birlikte ilerleyeceğiz. Güçlü, dayanıklı, kardeşlik duygusuyla, komşuluk hukukuyla, sevgi dolu bir şehirde yeni anlar, yeni anılar biriktireceğiz. Bir günün yıkıntılarından kahraman şehrimizin şahlanış destanı yazılacak. Memleketimin her bir taşında her bir karışında bütün topraklarında havasında, suyunda umut dolu yarınların türküsü elbette duyulacak. Bunun için, bugüne kadar olan bütün destekler için minnettarız ancak yaralarımız çok büyük koskoca bir okyanusun suları çekildi ve buraya getirilen her bir kova su bizim için çok değerli olmakla birlikte her zaman yetersiz. Dolayısıyla bütün desteklerin ve bütün imkanların seferber edilmeye devam edilmesi bizler için çok çok önemli.”

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }