Politika

MHP'li Atay: Kolluk güçlerimizin sosyal ve mali hakları düzenlenerek bu eşitsizlikler giderilmelidir

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı tüm kolluk güçlerimizin sosyal ve mali hakları düzenlenerek bu eşitsizlikler giderilmelidir." dedi

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, TBMM Genel Kurulunda, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde konuştu. 

MHP'li Atay'ın açıklaması şu şekilde;

İçişleri Bakanlığımız, bünyesinde bulundurduğu hizmet birimleriyle terörle mücadeleden göçe, asayişten nüfus ve vatandaşlık işlerine, afet ve acil durum yönetiminden trafik denetleme ve düzenlemesine kadar vatandaşın sosyal hayatına en çok dokunan Bakanlık olarak karada, havada ve denizlerde görev ifa eden çok çeşitli hizmetlerin idare edildiği bir Bakanlığımızdır.

İç güvenlik ve asayiş hizmetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzce icra edilmektedir. Türk Polis Teşkilatı kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili mevzuatın verdiği görevleri yerine getirmekle yükümlü olarak kişilerin ve toplumun, devletin güvenliğini korumakta ve asayişini sağlamaktadır. Hem suç öncesi önleyici faaliyetlerde hem de suç sonrası adli faaliyetlerde bulunarak gerekli iş ve işlemleri yerine getirmektedir. Bu görevlerin dışında özel olarak belirlenmiş trafik düzenlemeleri, güvenlik soruşturmaları gibi birçok hizmet de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Bu hizmetleri kesintisiz ve kaliteli bir şekilde ifa eden Emniyet Genel Müdürlüğümüz nitelikli insan kaynağına, yeterli maddi unsurlara, teknolojinin gereklerine uygun gelişmiş bir altyapıya sahiptir.

Emniyet personelinin temini, Polis Akademisi Başkanlığı bünyesinde bulunan İç Güvenlik Fakültesi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Yüksekokulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezleri gibi nitelikli polis okullarından sağlanmaktadır. Bu okullardan mezun olarak görev alan farklı rütbelerdeki 336.719 personel hizmet vermektedir; bu sayının yaklaşık 25 bini müdür ve amir sınıfından oluşmaktadır. Türk Polis Teşkilatımızın personel ve maddi unsur nitelikleri, nicelikleri bakımından günümüz şartlarına uygun olarak düzenlenmektedir. Suç ve suçlularla mücadele kapsamında gecesini gündüzüne katarak görev ifa eden Emniyet Genel Müdürlüğümüz, istikrarlı iş güvenlik anlayışıyla Haziran 2023'ten günümüze kadar 52 adet terör eylemini engellemiş, çeşitli terör örgütlerine karşı 12.376 operasyon gerçekleştirmiştir. Bu operasyonlarda çok sayıda silah, patlayıcı madde ve mühimmat da ele geçirilmiştir.

Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi de uyuşturucu belasıdır. Ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı 21 bandındadır. Polis teşkilatımız sadece son bir yılda 379.522 adet narkotik olayına başarılı bir şekilde müdahale etmiştir. Kişisel güvenliğimizin dışında, toplumsal asayişi sağlamak için görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğümüz, 2024 yılının ilk on bir ayında kişilere, mal varlığına, millete ve devlete işlenen suçlarda meydana gelen olayların yüzde 96,7'sini aydınlatmıştır. Bu müspet ve yapıcı gelişmelerle birlikte, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün sorumluluk alanı olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 93'üne denk gelmektedir. Bu sayının büyüklüğü göz önüne alındığında, Türk Polis Teşkilatımızın değerli mensuplarının görev yükünün ne kadar ağır olduğu anlaşılacak. Bu büyük sorumluluk altında fedakârca görev ifa eden tüm rütbedeki Emniyet Genel Müdürlüğü personelimizin bazı sosyal ve mali haklar kapsamında talepleri olduğu aşikârdır. Özellikle aylık iki yüz kırk saati geçen çalışma sürelerinin gözden geçirilmesi, fazla mesai ücretlerinin ve maddi düzenlemelerin yapılması öncelikli talepleridir.

Bu anlamda, değinmek istediğim başka bir husus da Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle beraber Jandarma Genel Komutanı İçişleri Bakanlığımıza bağlanmış, Emniyet teşkilatımızın şehirlerimizde ifa ettiği görevi kırsalda Jandarma teşkilatımız ifa etmektedir. Emniyet teşkilatımızın göreviyle ilgili mevzuatın özü Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, mali ve sosyal hakları da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu esaslarına göre düzenlenmektedir. Aynı Bakanlığa bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ise birçok konuda hâlâ Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu esaslarına göre idare edilmektedir. Bu farklılığın giderilerek idarede yeknesaklığı sağlamak adına Bakanlık bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelini ve teşkilatlarını kapsayacak şekilde "kolluk kuvvetleri kanunu" adı altında yeni bir yasa çıkarılması zaruret hâlini almıştır. Şöyle ki: Emniyet Genel Müdürlüğü polis teşkilatı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının benzer görevleri ifa eden muadil rütbedeki personellerinin mali ve sosyal hakları kıyaslandığında farklılıklar göze çarpmaktadır, özellikle maaşlar arasında bariz eşitsizlikler bulunmaktadır. Bu anlamda "eşit işe eşit ücret" ilkesi gereğince, hiçbir personelin hak kaybına mahal verilmeksizin, İçişleri Bakanlığımıza bağlı tüm kolluk güçlerimizin sosyal ve mali hakları düzenlenerek bu eşitsizlikler giderilmelidir. Tüm polis teşkilatımız ve personelimiz gösterdiği özveriyle bunu hak etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, vatan savunmasında şahadete ermiş tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, aziz milletimize başsağlığı ve fedakâr gazilerimize acil şifalar diliyorum.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }