Politika

MHP'li Aksu: Cumhur İttifakı olarak tüm vatandaşlarımızı daha yüksek refah seviyesine ulaştırmanın arzusundayız

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, ''Cumhur İttifakı olarak tüm vatandaşlarımızı daha yüksek refah seviyesine ulaştırmanın arzusundayız.'' dedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1.nci bölümü üzerinde konuştu.

MHP'li Aksu'nun açıklaması şu şekilde;

Görüştüğümüz kanun teklifi; 9 farklı kanun ile 3 farklı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik içermektedir.

Yapılan düzenlemelerle; kamu zararının önlenmesi, haksız rekabetin engellenmesi, bazı kabahatlere ilişkin cezalarda caydırıcılığın artırılması, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarının oluşturacağı hukuki boşluğun doldurulması ve Türkiye Varlık Fonuna ilişkin denetim süreçlerinin etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca aileye yönelik sosyal desteklerin genişletilmesi ve emeklilerimize dini bayramlarda ödenmekte olan ikramiyenin artırılması öngörülmektedir.

3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikle; 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin sporculara harçlık desteğini düzenleyen hükmünün Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi sebebiyle oluşan hukuki boşluk giderilerek, desteklere yasal zemin oluşturulmaktadır.

Teklif ile serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir odalarının ve odalar birliğinin genel kurul toplantı çağrılarının, iş yükü ve kaynak israfına yol açan işlemler yerine resmi internet siteleri üzerinden yapılması ve erişimin kolaylaştırılması öngörülmektedir.

Bunun yanında meslek ruhsatını başkasına kullandıranlara veya başka meslek mensuplarının adını kullanarak işlem yapanlara meslekten çıkarma cezası getirilirken disiplin cezalarının uygulanmasına ilişkin tereddütler giderilmekte, olası mükellef mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Teklifte, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununda yapılan değişiklikle yetki belgesiz taşımacılığa yönelik idari para cezalarına alt ve üst sınır getirilmekte, tekrarı halinde cezaların artırımlı olarak uygulanması öngörülmektedir.

Bu şekilde dürüst çalışan esnafımız korunurken kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca özel şirketler tarafından işletilen otoyollarını kullanan yabancı plakalı taşıtların geçiş ücretini ülkeyi terk etmeden önce gümrük kapılarında ödemeleri zorunlu hale getirilerek haksız rekabetin önüne geçilmektedir.

Diğer bir düzenlemeyle 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda değişikliğe gidilerek vergi incelemesine tabi tutulan tesislerin inceleme sürecinde lisans devrini engelleyen tedbirin EPDK tarafından belirli periyotlarla gözden geçirilmesine imkân tanınmaktadır.

Kanun teklifinin esasını oluşturan iki önemli düzenleme ise emeklilere ödenmekte olan bayram ikramiyelerinin ve doğum yardımı tutarlarının artırılmasına ilişkindir.

Bu kapsamda emeklilere dini bayramlarda ödenen ikramiye tutarı 4 bin TL’ye yükseltilmektedir. Bilindiği gibi ilk defa 2018 yılında Bin TL olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi 2024 yılında 3 bin TL’ye yükseltilmiştir. Kanun teklifiyle de iki dini bayramda uygulanan ikramiye tutarının 4 biner TL’ye çıkarılması öngörülmektedir.

Ayrıca Ailelerin mali yükünün hafifletilmesi ve doğurganlık oranını yükseltmek amacıyla doğum yardımı tutarlarına ilişkin teşvik edici düzenlemeler yapılmakta, aile destekleri artırılmaktadır.

Diğer yandan kanun teklifiyle, Cumhurbaşkanıyken bu görevinden herhangi bir nedenle ayrılanların yaşlılık aylığı; TBMM başkanı yaşlılık aylığının yüzde 5 artırımlı tutarı esas alınmak üzere yeniden düzenlenmektedir.

Türkiye Varlık Fonunun denetim raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması ve Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesindeki sürelere ilişkin sorunlar giderilmekte, uygulamaya açıklık getirilmektedir.

Yine, vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni kaldırıldıktan sonra, mülkiyeti Hazineye ait olup bedelsiz olarak devredilmiş olan taşınır ve taşınmaz mallar ile hakların tasfiye sürecine tabi tutulmadan Hazineye intikalinin sağlanması öngörülmektedir.

Bir başka düzenleme ile de EUROKONTROL den ülkemize daha fazla döviz girişi sağlanması ile bu kaynaktan DHMİ ve sivil havacılık genel müdürlüğü personeline prim ödemesi yapılması mümkün hale getirilmektedir.

Teklifin yasalaşmasıyla bazı usulsüzlüklerin, kayıp ve kaçağın, haksız rekabetin, kamu zararının önlenmesine, ailenin güçlendirilmesine ve emeklilerimizin refah artışına katkı sağlanabilecektir.

Cumhur İttifakı olarak tüm vatandaşlarımızı daha yüksek refah seviyesine ulaştırmanın arzusundayız.

İmkânlar ölçüsünde yapılan iyileştirmelerle birlikte dar gelirli vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeyi, ülkemizi büyütürken daha adil bir gelir dağılımı tesis etmeyi hedefliyoruz.

Terörsüz Türkiye’nin inşasıyla, milli birlikle bu hedefe ulaşmanın daha kolay hale geleceğini düşünüyoruz.

Gelinen noktada Türkiye; giderek güçlenen, sözüne ve işbirliğine güvenilen bölgesel güç, küresel önemli bir aktördür.

Türkiye ekonomisi; siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde 15 yıl ve 18 çeyrektir kesintisiz büyüme performansı göstermiş, 2024 yılındaki yüzde 3,2 büyüme oranıyla verisi açıklanan AB ve OECD ülkeleri arasında 3’üncü, G-20 ülkeleri arasında 5’inci olmuştur.

2024 yılında milli gelirimiz 1 trilyon 322 milyar dolara yükselerek tüm zamanların rekoru kırılmış ve 15 bin 463 dolara yükselen kişi başına düşen milli gelir ile de yüksek gelirli ülkeler sınıfına girilmiştir.

2023’teki negatif etkisinden sonra 2024 yılında ihracatımız, ekonomik büyümeye yüzde 1,1 ile güçlü bir katkı vermiştir.

Cari işlemler açığı milli gelire oranla yüzde 1’in altına düşmüş, Türkiye’nin risk primi gerilerken rezervler güçlenmiştir.

Ekonomimiz büyürken istihdam oluşturmaya da devam edilmiştir.

Nitekim 21 aydır işsizlik oranı tek hanede kalmış, 2025 Ocak ayında yüzde 8,4 ile son 13 yılın en düşük işsizlik oranına ulaşılmış ve son bir yılda 501 bin yeni istihdam artışı sağlanmıştır.

Büyüme, istihdam ve dış ticaretteki başarılı performansla beraber enflasyonla mücadelede de olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır.

2025 yılı Şubat ayında yıllık enflasyon 2024 Mayıs ayındaki zirve noktasına kıyasla 36,4 puan düşerek son 20 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 39’a gerilemiştir.

Para ve maliye politikaları etkin bir koordinasyon içinde sürdürülmekte ve ekonomide kırılganlığa sebep olan yapısal reformlar bir takvim çerçevesinde hayata geçirilmektedir.

İnanıyoruz ki önümüzdeki süreçte ekonomik ve sosyal gelişmelerdeki olumlu seyir devam edecektir.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemiyle Cumhur ittifakı birlikteliğinde milli hedefler doğrultusunda, fırsat ve imkânlar değerlendirilerek Türk ve Türkiye yüzyılı adım adım inşa edilecek, Lider Ülke olma ülkümüz gerçekleşecektir.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }