İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, Kayseri’de düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nde yaptığı açıklamada, KORTUP projesinin Türkiye’de aşı bilimi ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağladığını belirtti. Projenin, çeşitli üniversitelerde aşı araştırmaları yapan bilim insanlarını bir araya getirerek, genç araştırmacıları eğitmeyi ve yeni aşı teknolojilerini geliştirmeyi amaçladığını ifade eden Gürsel, projenin bu alanda önemli bir ekosistem oluşturduğunu vurguladı.

80’in Üzerinde Araştırmacı ve 9 Üniversite Katılıyor

Prof. Dr. Gürsel, KORTUP’un bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştirmek amacıyla yola çıktığını ve başarılı aşıların sanayi paydaşları ile teknoloji transferi yapılarak üretime geçirileceğini söyledi. Projenin şu anda 1,5 yılı tamamladığını belirten Gürsel, 9 üniversiteden 80’den fazla araştırmacı, 20’den fazla asistan ve toplamda 100'ü aşkın kişilik bir ekibin projeye dahil olduğunu açıkladı.

Menenjit ve Leishmania Aşıları Üzerinde Çalışmalar Devam Ediyor

KORTUP’un menenjit aşısı üzerinde çalıştığını belirten Gürsel, Türkiye’de kullanılan mevcut iki ticari menenjit aşısını birleştirerek daha kapsayıcı ve etkili bir bivalan menenjit aşısı geliştirdiklerini söyledi. Ayrıca Leishmania (Şark çıbanı) ve Kovid-19 ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü ekleyen Gürsel, aşıların hayvan deneylerinin başarıyla tamamlandığını belirtti.

Türkiye’nin 200 Yıllık Aşı Geleneği Canlandırılıyor

Türkiye’nin 1800’lü yıllardan beri aşı geliştiren bir geleneği olduğunu hatırlatan Gürsel, KORTUP’un amacının bu geleneği yeniden canlandırmak olduğunu vurguladı. Projenin, yeni salgınlar ve pandemilerde hızla refleks gösterebilecek bilgi birikimi ve altyapı oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

Klebsiella ve H9N2 Aşıları Üzerinde Yoğun Çalışmalar

Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ise KORTUP kapsamında Klebsiella bakterisine karşı bir aşı projesi yürüttüklerini ve bu aşının özellikle yoğun bakım hastalarını hedeflediğini söyledi. Bu hastaların, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlardan vefat ettiğini vurgulayan Erganiş, aşının hayati önem taşıdığını belirtti.

Hollanda’dan ana muharebe tankı hamlesi Hollanda’dan ana muharebe tankı hamlesi

Erganiş, ayrıca tavukçuluk sektöründe büyük kayıplara yol açan Influenza H9N2 virüsü için bir aşı üzerinde çalıştıklarını da ekledi. Tavuklar için geliştirilen bu aşının, gıda güvenliği açısından kritik olduğunu ve sektörde büyük ekonomik zararların önlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Türkiye Aşı Biliminde Güçleniyor

TÜBİTAK destekli KORTUP projesi, Türkiye’nin aşı geliştirme kabiliyetini artırmayı ve ülke genelinde bir aşı ekosistemi oluşturmayı hedefliyor. Proje, Kovid-19 pandemisi sırasında kazanılan deneyimlerle birlikte, yeni salgınlara karşı hızlı çözümler üretebilecek bir altyapı oluşturarak Türkiye’nin stratejik gücünü artırmayı amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi