Teknoloji

Kore ve Polonya arasında FA-50 krizi: “Sözünüzü tutun”

Polonya’nın Güney Kore’den 48 adet FA-50 Hafif Taarruz Uçağı tedarik programı, teknik sorunlar ve maliyet artışları nedeniyle yeniden gözden geçiriliyor. Özellikle silah entegrasyonu konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, programın iptalini gündeme getirdi.

Polonya, Eylül 2022’de Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) ile 48 adet FA-50 Hafif Taarruz Uçağı tedarikine ilişkin sözleşme imzalanmıştı. Aralık 2023’te ilk 12 adet uçağı teslim alan Polonya, geriye kalan 36 adet uçağı ise 2028 yılına kadar teslim almayı planlıyor.

Ancak iki ülke arasında, FA-50’ye entegre edilecek mühimmatlar konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, tedarik programını tehlikeye atıyor. Güney Koreli kaynaklara göre; Polonya tarafı, KAI’den ‘FA-50’leri ABD yapımı havadan havaya füzelerle donatma sözünü yerine getirmesini’ talep ediyor. KAI tarafı ise ‘Füzelerin entegrasyonuna yönelik bir taahhütün bulunmadığını ve bunun sözleşmede sadece bir ‘olasılık olarak değerlendirilecek’ şeklinde bulunduğunu dolayısıyla da bunun bir zorunluluk olmadığını’ iddia ediyor. KAI, Polonya’nın makul olmayan taleplerde bulunduğuna inanıyor.

Polonya tarafı sözleşmedeki ifadelere dayanarak şikayette bulunurken, Polonya Savunma Bakan Yardımcısı tarafından 2 Ekim’de Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-Hyun ile yapılan görüşmede konu gündeme getirildi.

FA-50’nin Özellikleri

FA-50, Kore Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Güney Kore Hava Kuvvetleri için geliştirilen hafif taarruz ve eğitim uçağıdır. İlk olarak F-5E/F ve A-37 uçaklarının yerini almak üzere tasarlanan FA-50, hassas güdümlü füzelerle donatılıyor. Azami kalkış ağırlığı 12.3 ton olan ve 48.000ft irtifaya kadar çıkabilen FA-50 uçağının menzili ise 1800 kilometreyi buluyor.

Güney Kore, Endonezya, Irak, Filipinler ve Tayland’ın envanterinde bulunan FA-50’nin, Slovakya tarafından da tedarik edilmesi bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }