Kazakistan Savunma Bakanlığı resmi X hesabından yaptığı paylaşımda TUSAŞ üretimi ANKA SİHA’ların askeri testlerinin başlatıldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Türk ANKA-S insansız hava araçlarının testlerini gerçekleştiriyor. Yeni havacılık ekipmanı modelleri ve yetenekleri, savaş eğitimi ve İHA’ların savaş kullanımı için eğitim merkezinin insansız hava araçlarının ekipleri tarafından inceleniyor.” ifadeleri yer aldı.
Kazak Binbaşı Nikolay Kirillov da sistem üzerinde gerçekleştirilen testler hakkında yaptığı açıklamada, “ANKA-S daha önce kullandığımız sistemlere benzememekte. ANKA-S İHA’sı alışık olduğumuz sistemlerden farklı hareket ediyor. Türk uzmanların teknik desteğiyle bu sistemin kontrolünü hızla elimize alacağımızı düşünüyorum.” dedi.
Gazeteci Güntay Şimşek tarafından Habertürk’te ele alınan yazıda TUSAŞ’ın ANKA İnsansız Hava Aracı için Kazakistan’la ile bir süredir devam eden görüşmeler sonucunda 2021’in Ekim ayında imzaların atıldığı açıklanmıştı. Mayıs 2021’de Kazakistan ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasında yer alan maddelerden birisi de “keşif ve saldırı İHA’larında taktik ve deneyim alışverişi” olarak belirtilmişti.
ANKA S/İHA için Kazakistan’da üretim üssü anlaşması
Mayıs 2022’de ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA İnsansız Hava Aracı’nın ihracat anlaşmasına imza attığı Kazakistan ile yeni bir iş birliğine imza atmıştı. Bu bağlamda TUSAŞ ile Kazakistan Engineering şirketi arasında imzalanan mutabakat zaptı imzalamıştı. Bu anlaşma ile birlikte ile ANKA S/İHA’lar Kazakistan’da ortak olarak üretilmiş olacak. Ortak üretilmesinin yanı sıra bakım onarım süreçlerini de içeren teknoloji transferi konularında iş birliği de gerçekleştirilecek.
Bahse konu anlaşmayla birlikte, Kazakistan ile ihracat anlaşması imzalanan ANKA İnsansız Hava Aracı’nın Kazakistan’da üretilmesinin önü açıldı. ANKA S/İHA’ların Türkiye dışındaki ilk üretim üssü haline gelecek Kazakistan’da bu alanda insan kaynağı yetiştirilmesi ve Kazakistan‘ın İHA üretim kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
Gerçekleştirilen mutabakat zaptı hakkında düşüncelerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şu ifadelerde bulunmuştu:
“ANKA’mız için yeni bir üretim üssüne imza atmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz ANKA’mızın yurt dışında bu düzeyde rağbet görmesi bizleri gururlandırıyor. Bölge coğrafyasının savunma ve havacılık endüstrisine katkı sağlayacak olan bu anlaşma sayesinde dost ve kardeş ülke Kazakistan ile ticari ve dostluk bağlarımızın daha da güçlenmesine katkı sağlayacağız. İş birliğimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”