Zulüm Çarlık Rusya’sında Başladı, SSCB Döneminde Devam Etti
Ahıska Türkleri, Türk ve Müslüman kimlikleri nedeniyle 19. yüzyıldan itibaren Çarlık Rusya’sının baskılarına maruz kalmıştı. Sovyetler Birliği döneminde de bu baskılar devam etti; Ahıska halkının önde gelen aydınları tutuklandı, sürgün edildi veya öldürüldü. Öyle ki, Türklerin soyadları değiştirildi ve bölgeye, "sınır güvenliği" gerekçesiyle Rus askerleri yerleştirildi.
Stalin’in Sürgün Kararı ve 86 Bin Kişinin Sınır Dışı Edilişi
- Dünya Savaşı sırasında Rus ordusunda savaşan Ahıska Türkleri, Stalin’in "Nazilerle iş birliği yaptıkları" gerekçesiyle sürgüne gönderildi. 14 Kasım 1944'te Stalin'in verdiği bu karar uyarınca, yüzlerce köyden toplanan 86 bin Ahıska Türkü, hayvan vagonlarına yüklenerek Orta Asya’ya doğru zorlu bir yolculuğa zorlandı. Açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle yaklaşık 17 bin Ahıska Türkü yolda hayatını kaybetti.
Ahıska Türkleri’nin Hayat Mücadelesi ve Vatan Özlemi
Ahıskalılar, gittikleri Orta Asya ülkelerinde en ağır işlerde çalıştırılarak yaşam mücadelesi verdiler. Ahıska bölgesinde 20 bin Türk yaşıyor olsa da, bugün Ahıska Türklerinin büyük çoğunluğu Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Türkiye ve ABD gibi ülkelerde vatan hasretiyle yaşamaya devam ediyor. Toplamda yaklaşık 600 bin Ahıskalı, özlem ve acıyla tarihe damga vurmuş bu trajediyi unutmadan, yeniden vatanlarına dönme umudunu koruyor.
Ahıska Sürgünü’nün Acı Mirası: Unutulmadı, Unutturulmayacak
Sovyetler Birliği’nin çöküşü sonrası, sürgünün gerekçesinin aslında Karadeniz çevresindeki Türk varlığını yok etmek olduğu ortaya çıktı. Bu tarihî zulüm, bugün halen Ahıska Türkleri için hatıralarında acı bir gerçek olarak yaşıyor.
Unutulmadı, Unutturulmayacak… Ahıska Türklerinin hatırasına, vatan hasreti içinde yaşamaya devam eden tüm Ahıskalıların acısına saygıyla…