Teknoloji

Hakikat sonrası (Post-truth) çağında kuşatılan duyularımız

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu insan duyularını hedef alan yapay tehditlere dikkat çekti. Hakikat sonrası (Post-truth) döneminde olduğumuzu belirten Memoğlu, "Gördüğümüze, duyduğumuza, hissettiğimize en çok dikkat etmemiz gereken dönemin içerisindeyiz." dedi.

Duyularımızı hedef alan yapay tehditlere dikkat

İnsan duyularını hedef alan yapay tehditlere dikkat geçen YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu, "Hakikat sonrası (Post-truth) döneminde insanlık 5 duyusu özelinde de manipülasyona açık hâle gelmiş durumdadır. Bu yapay kuşatma öyle bir noktadadır ki gözüyle gördüğünü, kulağıyla işittiğini dâhi sorgulaması gereken insanlığın işi çok zor. Deepfake (derin sahte) teknolojisi ile sanal dünyadaki görüntü ve sesler kullanılarak yeni sahte içerikler oluşturulabilir. Önümüz süreçte devlet başkanlarını, bakanları ya da ünlüleri bu teknolojiler ile sahte içerikler oluşturmak suretiyle konuşturarak halk üzerinde infial oluşturmak, kaos çıkartmak isteyenler olabilir. Deepfakelerin tespiti konusunda millî yazılımların geliştirilmesi üzerine çalışmalar devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gördüğünüze de duyduğunuza da inanmayın!

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisi ile sanal ile gerçek arasındaki ayrımın ortadan kalkabileceğini ve bireylerin gerçeklik algılarının bozulabileceğini belirtiyor. Memoğlu, "Gördüğünüze de duyduğunuza da inanmayın. Kulağa garip geliyor olabilir ancak yapay zekâ ile üretilen sahte sesler ile gerçek sesleri ayırt etmek gün geçtikçe daha da zor bir hâle geliyor. Dijital mesajlaşma uygulamaları üzerinden gönderdiğimiz sesli mesajlar bizi dijital korsanların hedefi hâline getirebilir. Bu ses verilerini ele geçiren hackerlar yapay zekâ yoluyla sesimizi taklit ederek dolandırıcılık faaliyeti gerçekleştirebilirler. Sanal gerçeklik uygulamaları ile kendimizi sanal bir evrenin içerisinde bulunduğumuzda neyin gerçek neyin sanal olduğu konusunda ayrım yapamaz hâle gelebiliriz." uyarısında bulundu.

Haptip teknolojiler ve sanal dokunma

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu Metaverse gibi sanal evrenlerin yayılmasının ardından haptik teknolojilerin hayatımıza gireceğini ve dokunma duyumuzu tamamen manipüle edebileceğini belirtiyor. Memoğlu, "Gerçek, sizin gerçek olduğuna inandığınız şeydir. İnandığınız şeyin algılarınızla oynanmadan sizin inandığınız şey olduğunu emin olabilir misiniz? Tüm inandığınız gerçekler belki de zihninizin manipülasyona uğraması sonucunda size inandırılmış olabilir. Metaverse gibi sanal evrenlerin dijital ekosistemi kuşatmasının ardından haptik teknolojiler de hayatımızdaki yerini alacak. Artık gördüğümüze, duyduğumuza ve dokunduğumuza da inanırken çok dikkat etmemiz gerekecek. Haptik teknolojiler, dokunma ve hareket hissini simüle eden teknolojilerdir. Sanal dokunmalar ile gerçeklik algısı tamamen ortadan kaybolabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Soframızdaki yapay tehlike GDO'lu gıdalar ve yapay et

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu soframızdaki yapay tehlikenin ise GDO'lu gıdalar ve yapay et teknolojisi olduğunu belirtti. Memoğlu, "Henry Kissinger, 'Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri, gıdayı kontrol ederseniz insanları yönetirsiniz' diyor. Millî gıda güvenliği çerçevesinde Ata tohumlarına yönelik projelerimizi süratle hayata geçirip, tohum/gen bankalarını muhafaza ederek gereken millî aksiyonu acilen almamız lazım. Özellikle 3D yazıcılar yoluyla hangi hayvandan ya da bir hayvandan dâhi alınıp alınmadığı belli olmayan hücrelerden üretilecek yapay etin Türkiye'de sofralara ulaşmasının önünü kesecek adımı devletimizin millî gıda güvenliği çerçevesinde bir an önce alması hayati önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Pazarlama sektörünün gözdesi: Olfaktör manipülasyonu

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu pazarlama sektörünün koku manipülasyonu yoluyla bireylerde davranış değişikliği gerçekleştirdiğini ve bireyleri satın almaya teşvik ettiğini belirtiyor. Memoğlu, "Eminim güzel bir yemek kokusu duyduğunuz zaman ya da AVM'de bir kahve dükkanının önünden geçerken yoğun bir kahve kokusu aldığınız zaman canınız bu ürünleri tüketmek istiyor ve istemsiz olarak kendinizi bir anda kasada buluyorsunuz. Yapay aroma ve yapay kokular kullanmak, küresel zincir hâline gelen firmaların bir pazarlama stratejisidir. Gerçeklik algınızla ve duyularınızla oynanıyor." ifadelerini kullandı.

Infografik

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }