Güney Kore ulusal medyası tarafından servis edilen haberde, temeli eski Güney Kore Devlet Başkanı Roh Moo-hyeon yönetimine kadar dayanan nükleer denizaltı programı kapsamında geliştirilecek nükleer reaktörlerin test edilebilmesi için, 2025 yılı içerisinde yeni bir tesis inşa edileceği belirtildi.
Hükümet kaynakları yeni tesisin adının Munmu Daewang Bilim Araştırma Enstitüsü olacağını bildirirken, test sahasının ise 2030 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Güney Kore 2003 yılından bugüne kadar nükleer denizaltı programı için çalışmalar gerçekleştiriyor ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Seul yönetimine bu konuda gerekli desteği vermedi.
Güney Kore’nin özellikle uranyum yakıtı tedarik etme konusunda yaşadığı problemler, nükleer denizaltı programının sonuca ulaşmasındaki en büyük engel olduğu biliniyor. Gelinen noktada ise Güney Kore’nin kuracağı yeni tesis, ABD’nin uranyum tedarikindeki fikir değişikliğine işaret ediyor.
Nükleer denizaltı reaktörlerinin test sahası, ABD ve Güney Kore’nin Hint-Pasifik bölgesinde artan gerginliğin gölgesinde önemli bir iş birliğine işaret ediyor. Seul yönetimi nükleer denizaltıları envanterine alarak, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarına karşı caydırıcılık kazanmak istiyor ancak Güney Kore politikasında karşıt görüşler de mevcut.
7 Ağustos 2024’te Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Reuters’a yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer silahlar üretmeye başlaması durumunda ABD ile ittifakın zarar görebileceğini söyledi ve iç siyasetteki çağrıları reddetti. ABD ve İngiltere’nin 2023 Eylül ayında Avustralya ile ortak nükleer denizaltı geliştirme kararının ardından Güney Kore de benzer bir talepte bulunmuştu.
Güney Kore halihazırda deniz kuvvetlerini güçlendirmek için Kore Taarruz Denizaltısı Programı kapsamında KSS sınıfı denizaltıları geliştirmeye devam ediyor. 1994’te başlayan bu programın 3 faz olması planlanırken 2029’a kadar Güney Kore Donanması’na 27 denizaltının teslim edilmesi bekleniyor.