Ekonomi

GSS Borcu Olan 9 Milyon Kişi, 2025'te Sağlık Hizmeti Alamayacak!

"Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan 9 milyon vatandaş, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. GSS borcu sorgulama yöntemlerini öğrenin."

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan 9 milyon vatandaş, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Bu tarihten itibaren GSS borcu olanların sağlık hizmeti alabilmesi için öncelikle borçlarını kapatması gerekecek.

GSS PRİM BORCU NEDİR?

Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi.

Genel Sağlık Sigortası'nda kapsam dışı kalanlar, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların primlerini işveren ödediği için borç doğmaz ancak çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemeleri gerekiyor ve bu nedenle de her ay sigorta borcu çıkabiliyor.

GSS BORCU NEDEN OLUR?

Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.

GSS borcunu zamanında ödemeyenlerden, SGK icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir. Eğer borcun yalnızca bir kısmı ödenirse sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.

GSS Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin, GSS borcunun olmaması gerekiyor. GSS borcu sorgulamak için e-Devlet üzerinden şu adımları takip edebilirsiniz:

  • E-Devlet sistemine giriş yapın.
  • “GSS Sorgulama” sayfasına gidin.
  • Tescil ve borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirin.

Bu süreç, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak ve GSS borçlarını takip etmelerine yardımcı olmak amacıyla önem arz ediyor. GSS borcu bulunanların, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için gerekli ödemeleri yapmaları öneriliyor.

GSS BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }