bilim-teknoloji

Yapay zekâ teknolojilerinin oluşturabileceği potansiyel risk ve tehditler

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu yapay zekâ teknolojilerinin önümüz süreçte oluşturabileceği potansiyel risk ve tehditleri Bengü Türk Haber için değerlendirdi. Akıllara gelen soru, "Yapay zekâ teknolojileri cinayet silahı olarak kullanılabilir mi?" İşte detaylar...

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu: "Yapay zekâ (YZ) teknolojileri kötü niyetli kişiler/gruplar/aktörler tarafından potansiyel risk oluşturabilecek bir harp silahına dönüştürülebilir. Otonom silahların hacklenmesi sürecinin dışında kontrolün yapay zekâ teknolojisine devredildiği her teknoloji bir harp silahına dönüştürülebilir." uyarısında bulundu.

1. Otonom Silahlar: YZ ile donatılmış otonom silah sistemleri, insan müdahalesi olmadan hedef belirleyerek saldırı gerçekleştirebilir. Birçok bilim kurgu dizi/filmine konu olan senaryonun önümüz süreçte gerçekleşmesi söz konusu olabilir.

2. Siber Saldırılar: YZ tabanlı sistemler, kritik altyapılara (enerji şebekeleri, su arıtma tesisleri, hastaneler) karşı siber saldırılar düzenlemek için kullanılabilir. Bu tür saldırılar, doğrudan can kaybına yol açabilir veya büyük çapta zarara neden olabilir. Hasta kayıtlarına yönelik siber saldırılar, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde yanlış protokollerin uygulanmasına yönlendirilmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

3. Derin Sahtekârlık (Deepfake) Teknolojisi: Derin sahtekârlık (Deepfake) teknolojisi, yapay sinir ağları kullanılarak sahte video ve ses dosyaları oluşturmak için kullanılıyor. Bu tür teknolojiler, siyasi liderler adına ya da toplumu etkileme gücüne sahip diğer önemli aktörlerin görüntülerini/seslerini kullanarak sahte kurgu açıklamalara neden olabilir ve bu yolla toplumsal kaos oluşturulması amaçlanabilir.

4. Güvenlik Sistemlerinin Aşılması: YZ teknolojisi, güvenlik sistemlerini aşmak için kullanılabilir. Örneğin, yüz tanıma teknolojisi veya biyometrik sistemlerin hacklenmesi, suçluların korunan bu sistemlere sızmasına yol açabilir.

5. Gözetim Toplumu: YZ tabanlı izleme sistemleri, bireylerin sürekli olarak izlenmesini ve hareketlerinin takip edilmesini sağlayabilir. Bu tür bir izleme, baskıcı rejimler tarafından muhalifleri hedef almak veya toplumu kontrol altında tutmak için kullanılabilir.

6. Propaganda ve Manipülasyon: YZ algoritmaları, sosyal medya platformlarında bilgi manipülasyonu ve propaganda için kullanılıyor. Algoritmalarla belirli bir grubun görüşlerini yayma veya karşıt görüşleri bastırmak için algoritmik operasyonlar yürütülüyor. Önümüz süreçte derin sahtekârlık (Deepfake) teknolojisi üretimi videolarla ülkelerin seçim süreçlerine dış müdahaleler ve bu yolla kamuoyu oluşturmak üzerine toplumsal huzursuzluk yaratılabilir.

7. Yapay Zekâ ile Desteklenen Drone Saldırıları: Ticari veya hobi amaçlı kullanılan dronlar, yapay zekâ ile donatıldığında tehlikeli hâle gelebilir. Dronlar izleme, keşif veya doğrudan bireysel saldırı amaçlı da kullanılabilir.

8. Otomotiv Güvenliği: Otonom araçlar ve yapay zekâ ile donatılmış otomotiv sistemleri, hacklenerek tehlikeli hâle gelebilir ve cinayet silahına dönüştürülebilir. Bu tür saldırılar, kazalara ve can kayıplarına neden olabilir.

9. Biyolojik ve Kimyasal Saldırılar: Yapay zekâ teknolojilerindeki güvenlik kısıtlaması kaldırılırsa biyolojik veya kimyasal maddelerin üretimi ve silah geliştirme amaçlı kötüye kullanılması söz konusu olabilir. Küresel ölçekte sağlık ve güvenlik krizlerine neden olabilir.

10. Kritik Altyapıların Hedef Alınması: Yapay zekâ saldırılarıyla enerji santralleri, su arıtma tesisleri ve iletişim ağları gibi kritik altyapılar hedef alınabilir. Bu tür saldırılar büyük çapta kesintilere ve potansiyel olarak toplumsal kaosa yol açabilir.

11. Psikolojik Manipülasyon ve Davranışsal Etkiler: Yapay zekâ, kullanıcı davranışlarını analiz ederek psikolojik manipülasyon yapabilir. Özellikle sosyal medya platformlarında kullanıcıların belirli davranışlara yönlendirilmesi veya belirli görüşlere sahip olmaları sağlanabilir. Kullanıcılara önerilen içerikler kısımlarında algoritmik operasyonlar yürütülebilir. Kaynak: benguturk.com & YUTAM