dunya

Kısaca, Şanghay İşbirliği Örgütü ve etki alanı

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu Belarus'un da yakın zamanda gözlemci statüsünden tam üyeliğe geçiş yaptığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'nün kuruluşunu, üye ülkelerini, gözlemci ve diyalog ortaklarını ve zaman içerisindeki genişlemesini Bengü Türk Haber'e anlattı. Memoğlu yaptığı değerlendirmede, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'nün gözlemci ve diyalog ortağı ülkelerle birlikte dünya nüfusunun yarısını temsil ettiğini belirtti.

ŞİÖ dünya nüfusunun yarısını temsil ediyor YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu ŞİÖ'nün etki alanının dünya nüfusunun yarısına eşit olduğu bir coğrafyaya hâkim olduğunu belirtti. Memoğlu, "Belarus'un gözlemci üye statüsünden tam üyeliğe geçişi ile birlikte toplamda üye sayısını 10'a ulaştıran Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) tam üye ülkeler ile dünya nüfusunun yüzde 40’ını oluştururken gözlemci ve diyalog ortağı ülkeler de bu orana dâhil edildiğinde dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil etmektedir. ŞİÖ’nün kuruluşunu, tam üyeler, gözlemci üyeler ve diyalog ortakları ile genişlemesi sürecini 8 madde de özetleyebiliriz."

1. 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından Şanghay Beşlisi adıyla kurulmuştur.

2. Örgütün adı 2001 yılında Özbekistan'ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirilmiştir.

3. Hindistan ve Pakistan 2005 yılında örgüte gözlemci olarak katılmış ardından ise 2017 yılında iki ülke tam üyeliğe geçmiştir. Böylece örgütün üye sayısı sekize çıkmıştır.

4. ŞİÖ sekretaryası Çin'in başkenti Pekin'de, "Bölgesel Terörle Mücadele Kuruluşu" ise Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer almaktadır.

5. ŞİÖ’nün üyelerinin yanı sıra gözlemcileri ve diyalog ortakları da bulunmaktadır. Gözlemciler arasında Moğolistan ve Afganistan yer almaktadır.

6. Örgütün diyalog partnerleri ise Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye'dir.

7. ŞİÖ üyesi ülkeler dünya nüfusunun yüzde 40’ını oluştururken gözlemciler ve diyalog ortakları da dahil edildiğinde bu oran dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ediyor.

8. Kazakistan, Hindistan, İran, Çin, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan'ın üye olduğu örgüte son olarak gözlemci Belarus'un tam üye olarak eklenmesiyle üye sayısı 10'a ulaştı. Kaynak: benguturk.com & YUTAM