Teknoloji

Bangladeş’in SONGAR İHA ile ilgilendiği iddiası

Bangladeş tarafından açılan VTOL İHA ihalesinde Türkiye’den SONGAR SDS’nin kazanma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Bangladeş merkezli sayfalardan Defense Technology of Bangladesh ile Defence Research Forum DRF tarafından yapılan paylaşımlara göre Bangladeş, Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) yapabilen İHA ihalesi düzenliyor. Bangladeş tarafından açılan ihalede ASISGUARD tarafında geliştirilen SONGAR VTOL’un da yer aldığı belirtildi.

Bangladeş, Asya-Pasifik bölgesinde Türk ürünlerini envanterine kazandıran ülkelerden birisi konumunda. Bangladeş’in envanterinde şu anda Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 S/İHA’lar ve ROKETSAN tarafından geliştirilen TRG-300 KAPLAN ile TRG-230 KAPLAN güdümlü topçu füzesi mevcut. Yakın zamanda yine aynı kaynaklar tarafından Bangladeş’in Türkiye’den taarruz helikopteri ve tank alabileceği de iddia edilmişti.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması ile birlikte ülkelere silah satışı azaltan Rusya en büyük yenilgilerden birisini bu bölgede almakta. Bangladeş envanterinde özellikle Rus sistemleri aktifken savaş ile birlikte tedariklerin askıya alınması ya da iptallerin olması Bangladeş’in Türk ve Çin sistemlerin tedarik etmesine neden oluyor. Çin’in özellikle ‘sağlam sistem ucuz maliyet’ politikası nedeniyle Afrika ve Asya-Pasifik bölgesinde Türk şirketlerle rekabet etmesine yol açıyor.

Nijerya’nın SONGAR VTOL İHA tedariki

ASISGUARD tarafından geliştirilen SONGAR Silahlı Drone Sistemi teslimatı en son Nijerya’ya gerçekleşmişti. Military News Nigeria tarafından Mayıs 2023’te yapılan habere göre Nijerya Polis Gücü’ne Türk savunma sanayii şirketi ASISGUARD tarafından geliştirilen SONGAR VTOL sistemi teslimatı yapılmıştı Yapılan paylaşımda 1 adet SDS görülürken, Military Africa’nın haberine göre ise Nijerya’ya en az 10 adet SONGAR SDS teslim edileceği ifade edilmişti. Şimdiye kadar ise Nijerya Polis Gücü’ne 6 adet SONGAR SDS teslimatı yapıldı.

ASİSGUARD SONGAR silahlı döner kanatlı İHA sisteminin SAHA EXPO-2021 fuarında ihracatına yönelik bir Afrika ülkesi ile sözleşme imzalanmıştı. SONGAR silahlı drone sisteminin Nijerya’ya yakın zamanda teslimatını yapacaklarını açıklayan Barış Düzgün, bir Asya ülkesiyle de görüşmenin son aşamada olduğunu ve 15’ten fazla sistem siparişi için çalıştıklarını, başka ülkelerle birlikte SONGAR ihracatının 30 adetin üzerine çıkabileceğini bildirmişti.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }