Deniz Kuvvetleri tarafından 19 Eylül 2023 tarihinde Pendik’te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bakım-onarım faaliyetlerine başlanan SAVARONA gemisinin seyir tecrübe ve testleri başarıyla tamamlandı. Bahse konu ile ilgili gelişmeyi T.C Milli Savunma Bakanlığı resmi X hesabı üzerinden yapılan paylaşım ile duyurdu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Geçmişten geleceğe miras. Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan SAVARONA gemimiz, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri ve yardımları ile Tersaneler Genel Müdürlüğümüze bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığında aslına sadık kalınarak kapsamlı bir bakım, onarım ve modernizasyona tabi tutuldu. Gemimizin seyir tecrübe ve testleri başarıyla tamamlandı.”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu da TCG SAVARONA’da inceleme ve denetlemelerde bulundu. İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin 24 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Tersanesi’nde TCG İSTANBUL Fırkateyni’nin üretim süreci ile ilgili kameralara yaptığı açıklamalarda Atatürk’ün yatı Savarona’nın restorasyon süreci hakkında da bilgiler vererek şu ifadeleri kullanmıştı: “Milletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras, Savarona’nın bakım ve onarımlarını büyük bir motivasyon, şevk ve heyecan içerisinde devam ediyoruz. Bu gemimizi de yaz aylarında yeniden seyir yapabilir hale getirmek için büyük bir özveri ve gayret ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”
SAVARONA Gemisi Görsel: (Milli Savunma Bakanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, geçtiğimiz Temmuz ayında restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı’nın açılışında SAVARONA ile ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Gazi Mustafa Kemal’in ömrünün son aylarını geçirdiği SAVARONA yatının hangi skandallarla gündeme geldiğini hepimiz hatırlıyoruz. Gazetelere de yansıyan ahlaksızlık hadisesinden sonra süratle harekete geçtik ve SAVARONA yatını devraldık. Titiz bir çalışmayla SAVARONA’yı restore ettirdik ve kısa bir süre sonra inşallah restorasyonu bitiyor ve ardından olması gerektiği şekilde misafir, devlet ve hükümet başkanlarını ağırlamak için inşallah kullanmaya başlıyoruz.”
TCG SAVARONA
SAVARONA, Brooklyn Köprüsü’nü inşa eden mühendis John Roebling’in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokulmuştur. Bayan Cadwallader, SAVARONA’yı 1931’de Hamburg’da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal etmiştir. SAVARONA Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçmiş fakat Cadwallader onu yüksek dışalım vergisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’ne sokamamıştır. Yatı satmaya karar vereb Cadwallader, 1938 yılında SAVARONA’yı Türk Hükümeti’ne satmıştır.
Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul’a gelmiştir. Atatürk’ün SAVARONA’da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlenmiş, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlanmıştır. SAVARONA, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin onu eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmamıştır.
1989 yılında SAVARONA’yı Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiralamış ve SAVARONA’yı önceki görkeminden daha iyi bir hale kavuşturmak için yeniden döşeme işine başlamıştır. İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalışmıştır.
SAVARONA bugüne kadar inşa edilen ve kraliyete ait olmayan en büyük yattır. Toplam uzunluğu 136 metre, direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre ve en yüksek hızı 18 deniz mili, gezinti hızı ise 16 deniz milidir. Ana süitin yanı sıra 17 lüks süitin alanı ortalama 50 metre karedir. 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devralınan gemi, 2019 yılından itibaren Pendik’te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda TCG ANADOLU’nun yanında konuşlandırılmıştı.