Bahse konu gelişmeyi resmi X hesabı üzerinden duyuran ASELSAN Genel Müdürü Ahmet AKYOL şu ifadeleri kullandı:
Araştırma Laboratuvarımız KUANTAL’da ilk kuantum entegre devreleri ürettik. Kuantum araştırmalarımız, mevcut ürünlerdeki sensör ve cihazlara yüksek teknolojiler katacak. Ülkemizin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimini milli sistemlere dönüştüreceğiz.
ASELSAN’da Kuantum Teknolojileri alanındaki çalışmalarının yürütülmesi amacıyla KUANTAL (Kuantum Araştırma Laboratuvarı) kurulmuştur. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) yerleşkesinde kurulan laboratuvarda yürütülecek projeler ile Türkiye’nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazırlık seviyesi artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülmesi amaçlanıyor. Laboratuvarın sahip olacağı deneysel yetenekler ve araştırma olanakları itibariyle, ülkemiz sanayiinde tek dünyada da sayılı araştırma laboratuvarından biri olması hedeflenmektedir. Araştırma Merkezlerimizin sahip olduğu akademik iş birlikleriyle KUANTAL, alanında yüksek etkili araştırma ve prototip geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
2022 Yılında Başlatılan Ar-Ge Projeleri İmza Töreni’nde geleneksel radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilecek Kuantum Radar (KUDAR) ve varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa edebilecek Kuantum LIDAR Ar-Ge projeleri Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından açıklanmıştı.
Halen geliştirme aşamasında olan kuantum radar teknolojisi üzerinde ABD, Çin ve Avustralya‘nın çalıştığı bilinmektedir. Geleneksel radarlardan önemli derecede farklı prensiplere sahip kuantum radarlar geleneksel mikrodalgaları kullanmak yerine, sinyal ve boş fotonlar olarak adlandırılan iki foton grubunu birbirine dolaştırmaktadır. Sinyal fotonlar ilgilenilen nesneye doğru gönderilirken, boşta fotonlar parazit ve parazit olmadan göreceli olarak izole edilir.
Sinyal fotonları geri yansıtıldığında, sinyal ve atıl fotonlar arasındaki gerçek dolaşma kaybolur, ancak az miktarda korelasyon hayatta kalır ve hedef nesnenin varlığını veya yokluğunu açıklayan bir imza veya desen oluşturur. Bu sayede gürültülü termal ortamlar, karıştırma ortamları ve düşük görünürlük teknolojisine sahip unsurlara karşı geleneksel radarlara göre daha sağlıklı tespit-takip icra edilebilir.