Teknoloji

ASELSAN BUKALEMUN: Düşman dronuna ay yıldız çizdirmek

ASELSAN; KORKUT 25, BUKALEMUN. KANGAL FPV ve SEDA 100-cUAV gibi anti-dron sistemlerini ilk kez SAHA EXPO kapsamında tanıttı.

SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı sırasında ASELSAN’ın SAHA’ya çıkardığı anti-drone sistemleri arasında KORKUT 25 mm Yakın Hava Savunma Sistemi, BUKALEMUN GNSS Aldatma Sistemi, KANGAL FPV Anti-Drone Sistemi ve SEDA 100-Cuav Akustik Drone Tespit Sistemi bulunuyor.

KORKUT 25 İnsansız Kule

KORKUT 25 İnsansız Kulesi, öncelikle zırhlı kara hedeflerine karşı geliştirildi. Taktik araçlara entegrasyon için mükemmel bir uyum sağlayan KORKUT 25, 4×4, 6×6 ve 8×8 tekerlekli veya paletli araçlara monte edilebiliyor. KORKUT 25, kırsal ortamlardaki mini ve mikro İHA tehditlerini de etkisiz hale getirmeyi amaçlayan özgün tasarımıyla öne çıkıyor. KORKUT 25, ASELSAN tarafından geliştirilen 25mm parçacıklı mühimmat ile birlikte, harici sensörlerden bilgi aldıktan sonra İHA tehditlerine işlevsel ve fiziksel imha kabiliyetine sahip.

Jiroskopla stabilize edilmiş yapısı, uzaktan komuta özelliği, yüksek çözünürlüklü kızılötesi kameraları, lazer mesafe bulucu, otomatik hedef tespit ve takip fonksiyonu, yüksek atış hassasiyetine sahip gelişmiş otomatik balistik hesaplaması ile KORKUT 25, tüm muharebe şartlarına uygun olarak tasarlandı.

Kapsamlı gözetleme, harici sensörlerle entegrasyon ve uzaktan kontrol yetenekleri sayesinde KORKUT 25, nişancının durumsal farkındalığını artırırken, İHA tehditlerinden kaynaklanan zafiyet saldırılarını da büyük ölçüde azaltıyor. KORKUT 25, hareket halindeyken mini ve mikro İHA tehditlerini tespit etme yeteneğine sahip olduğundan mobil birimler önemli ölçüde koruma sağlıyor.

Drone tehditlerini aldatıyor: Ay yıldız çizdirmek

BUKALEMUN Sistemi de son zamanların en etkili silahı haline gelen drone tehditlerine karşı, güvenlik güçlerinin taktik sahadaki gözü kulağı olacak. GNSS bantlarında aldatma yeteneğine sahip olan BUKALEMUN ile Multi-GNSS bantlarında aldatma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu sınıfta bilinen ilk sistem olan BUKALEMUN ile statik ve dinamik (Radar benzeri hedef konum belirleme sistemleri ile bütünleşik yapıda çalışarak) senaryolar dahilinde görece uzun mesafelerden aldatma işlevi başarıyla gerçekleştirilebiliyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “ASELSAN BUKALEMUN Sistemi ile GNSS bantlarının tamamında statik ve dinamik aldatma (spoofing) yapabiliyoruz. Hedef İHA’nın mevcut konumunu bozarak, istediğimiz konumu ve istediğimiz güzergahı (hatta ay-yıldızımızı) İHA operatörünün kontrol/telemetri ekranında çıkartabiliyoruz. Paylaştığımız fotoğraflarda, birçok hava platformunda yaygın kullanılan, iyi bilinen bir Multi-GNSS alıcının aldatmaya verdiği tepkiyi görebilirsiniz; benzer şekilde iyi bilinen ticari Mini/Mikro İHA’larda ve hatta GNSS bağımlılığı olan her cihazda (örneğin, cep telefonlarında) da bu etkiyi görebilmek mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Risklere karşı tam koruma

ASELSAN’ın oyun değiştirici teknolojisiyle geliştirilen KANGAL FPV de askeri tesislerin, üslerin, devlet kurumu binalarının, üst düzey yetkili konutlarının, tören alanlarının ve kontrol noktalarının Drone/Mini İHA’lara karşı korunmasını sağlıyor. KANGAL, güvenlik güçlerinin araçlarına entegre edilerek, araçların seyri ve duraklaması sırasında olası risklere karşı koruma sağlıyor.

FPV sınıfındaki İHA tehditleri giderek yaygınlaşırken, özellikle Rusya-Ukrayna savaşında da sıkça gözlemleniyor. Söz konusu tehdit sınıfındaki ürünler, hedef küme birlik/üs bölgesi/kritik tesislerin yanı sıra insanlar ve kara araçları üzerinde de ciddi risk teşkil ediyor. Savaş bölgelerinde günde en az 1000’li adetli sayılarda düşük maliyetlerle üretildiği bilinen FPV tehditlerinin, karşı tedbir sistemleri ile etkisiz hale getirilmesi zorunluluk taşıyor. Bu kapsamda ASELSAN tarafından geliştirilen KANGAL-FPV Sistemi ile FPV tehditleri uygulanan elektronik taarruz yöntemleri ile bertaraf edilebiliyor.

İlave yetenekler kazandırıldı

Mini ve mikro İHA tehditlerini şehir ve kırsal ortamda etkisiz hale getirmek için geliştirilmiş olan İHTAR Sistemi, kritik tesislerin ve üs bölgelerinin korunması, sınır güvenliği, kamu güvenliği ve kalabalık organizasyonların korunmasında kullanılıyor. Üzerinde elektro-optik ve radar gibi çeşitli sensörlerin entegre çalıştığı İHTAR Sistemine, SEDA 100-cUAV Sistemi de entegre edilerek, mini /mikro İHA’ların tespiti için ilave yetenek kazandırıldı.

SEDA 100-cUAV Sistemi, üzerindeki hassas tanımlanmış ve yerleştirilmiş mikrofonlar ile ortamı dinleyerek ortamda yer alan FPV’ler dahil olmak üzere sabit ve döner kanatlı İHA tehditlerini farklı menzillerde tespit etmeye yarayan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bu sistem muadillerine göre daha uzun menzillerde İHA tespiti yapabiliyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }