Queen’s University Belfast liderliğindeki bilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve diğer gelişmiş teleskopları kullanarak, büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini gözler önüne serdi. Araştırma, kara deliklerin çevresinde meydana gelen kozmik olaylara ışık tutarak bilim dünyasında yankı uyandırdı.
Astronomlar, 2019 yılında bir yıldızın kara deliğe fazla yaklaşarak güçlü kütle çekim kuvvetleri tarafından parçalanmasına tanık olmuştu. Bu olaydan sonra yıldızın kalıntıları, kara deliğin etrafında disk şeklinde birikerek adeta bir "yıldız mezarlığı" oluşturdu. Yeni bulgulara göre, bu disk genişleyerek başka bir yıldıza veya daha küçük bir kara deliğe çarpmaya başladı ve bu çarpışma sonucunda her 48 saatte bir tekrar eden X-ışını patlamaları meydana geliyor.
Araştırma ekibinin başındaki Dr. Matt Nicholl, çarpışmaları bir dalgıcın suya her girişinde sıçrayan suya benzeterek, "Yıldızın kara deliğin etrafındaki gaz diskiyle her çarpışması büyük bir gaz ve X-ışını patlamasına neden oluyor," dedi.
Chandra X-ışını Gözlemevi, bu patlamaları kaydederek kozmik gizemlerin çözülmesine katkı sağladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Dr. Dheeraj Pasham, bu keşfi "kozmik anlamda iki gizemin tek bir keşifte çözülmesi" olarak nitelendirdi. Oxford Üniversitesi’nden Dr. Andrew Mummery ise "Bu düzenli patlamaların kaynağını anlamamız, kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmemize olanak sağlayacak," diye ekledi.
Araştırma, kara deliklerin çevresinde meydana gelen olayları ve kara deliklerin doğasını daha iyi anlama yolunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.