Teknoloji

Almanya’ya dev Patriot füzesi satışı

Almanya hava savunma ağını güçlendiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı; Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Almanya’ya 5 milyar dolar tahmini maliyet ile Patriot (PAC-3) hava savunma sistemi füzesi ve ilgili ekipmanlarının satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 15 Ağustos 2024 tarihinde verdi.

Tahmini maliyeti 5 milyar dolar olan bu sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);

  • 600 adet Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) füzesi
  • MSE dönüştürme kitleri
  • Lançer modifikasyon kitleri

eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.

PAC-3 MSE füzesi (Görsel: Lockheed Martin)

Yapılan açıklamaya göre teklif edilen satış talebinin ardından Almanya, Lockheed Martin ile sözleşme imzalayabilecek. Bu potansiyel satışla bağlantılı olarak önerilen herhangi bir bilinen denkleştirme anlaşması bulunmamaktadır. Bu bağlamda anlaşma, ABD’nin NATO ve Almanya Silahlı Kuvvetleri ile iş birliğini de geliştirecek.

Defense News tarafından yapılan haber göre 2024 yılının Mart ayında Almanya, 8 adet Patriot hava savunma sistemini tedarik etmek üzere RTX Corporation şirketi ile 1.2 milyar dolar tutarında sözleşme imzalamıştı. En gelişmiş Patriot sistemini içeren sözleşme; radar, lançer, komuta kontrol sistemleri ve ilgili ekipmanları da içeriyordu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna tarafından aktif olarak kullanılan RTX Corporation üretimi Patriot HSS, 19 ülkenin envanterinde bulunurken PAC-3 MSE füzesi ise 15 ülkeye hizmet ediyor. Artan talepler neticesinde Lockheed Martin, füze ve sistem üretimini artırmak üzere yatırımlar aldı. Bu bağlamda şirket; Ukrayna’ya gönderilen PAC-3 MSE füzelerinin devamlılığını sağlamak üzere yılda 550, 2027 yılına kadar ise yılda 650 adet füze üretim kapasitesine erişmek üzere finans edildi.