Adana’da devam eden pamuk hasadı, çiftçiler için beklenen verim ve fiyat artışını getirmedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "İplik fabrikaları pamuğu yurt dışından alıyor. Bu yüzden bizim pamuk para etmiyor," dedi.

‘Beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuk, Adana’da hasat sürecindeyken, lifiyle tekstil, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlıyor. Adana, Türkiye’nin pamuk üretiminde 5. sırada yer alıyor.

Türk çayı ihracatı 10 ayda 19,8 milyon doları aştı Türk çayı ihracatı 10 ayda 19,8 milyon doları aştı

Bu yıl Adana’da yaklaşık 147 bin dönüm alanda ekilen pamuktan, dönüm başına ortalama 350-400 kilogram, genel olarak ise toplamda 70 bin ton rekolte bekleniyor.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, verimin normal olduğunu belirtirken, "İlk hasadı yaptığımız pamuktan dönüm başına 350-400 kilogram verim alırken, şu anda 500-600 kilogram verim bekliyoruz. Ancak fiyatlar çok düşük. Serbest piyasada pamuk fiyatlarının kilogramı 21 lira iken, Çukobirlik 25 lira, Antbirlik ise 28 lira." şeklinde konuştu.

Doğan, "500 kilogram verim alındığında çiftçinin maliyetleri kurtarıyor. 2018 yılında 455 bin dönüm alanda pamuk ekmiştik, ancak sonrasında ekim alanı azaldı. İplik fabrikaları pamuğu yurt dışından alıyor, bu yüzden pamuk para etmiyor. Gümrük vergilerini de artırmadığımız için pamuk ekimi her geçen gün azalıyor. Pamuk fiyatlarının en az 30 lira olması gerekiyor." dedi.