Teknoloji

ABD’den ağır sınıf kargo İHA projesi

DARPA, CH-53K King Stallion’un iki katı kadar yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı arıyor.

ABD Savunma Bakanlığı, DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) aracılığıyla, ağır nakliye operasyonlarında iddialı bir projeyi yeni başlattı. “Maliyet Etkili Kargo” adı verilen bu girişim, yaklaşık 35 ton kargo taşıma kapasitesine sahip, tamamen otonom bir insansız hava aracının geliştirilmesini öngörmekte.

Bu bağlamda söz konusu kargo İHA’dan, şu anda ABD Deniz Piyade Kolordusu tarafından kullanılan CH-53K King Stallion ağır nakliye helikopterinin kaldırma kapasitesinin iki katı istenmekte. Ancak projeye göre King Stallion’un aksine, bu insansız hava aracı uzun menzilli görevler için tasarlanmayacak, daha çok ağır yükleri gemiler ile kıyı arasında veya iç bölgelerde nehirleri ve diğer doğal engelleri geçmek için kullanılması amaçlanmakta.

ABD Deniz Piyadelerinin en yeni helikopteri olan CH-53K, ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait F-35C savaş uçağını taşırken

Bu bağlamda DARPA, yakın zamanda 70.000 pound (yaklaşık 35 ton) yük taşıyabilen insansız ağır nakliye sistemleri için yenilikçi öneriler arayan bir Bilgi Talebi (RFI) yayınladı. Bu RFI, insansız hava aracının mevcut motor ve şanzıman teknolojilerini kullanmasını ve geleneksel helikopterler tarafından halihazırda kullanılan sistemlerden değişiklik göstermesini belirtmektedir. Bu insansız hava aracının hedeflenen operasyonel menzili, kargo alma noktası ile varış noktası arasında 25 mil (40.23 km) uçmak, 500 feet irtifada seyir ve üsse dönüş yapması olduğu belirtilmekte.

Ayrıca ABD ordusunun artan lojistik ihtiyaçları tarafından yönlendirilen bu proje, özellikle önemli erişim engelleme (A2/AD) yeteneklerine sahip düşmanlarla, örneğin Çin ile, yüksek yoğunluklu çatışma senaryolarında kullanılması düşünülmektedir. Denizden karaya hızlı bir şekilde asker ve malzeme taşınması gereken amfibi ve havadan harekâtlar, giderek daha fazla doğal veya yapay engellerle; örneğin derin vadiler, nehirler veya yıkılmış köprüler ile karşılaşmaktadır. Şu anda, bu engeller genellikle yüzen köprüler veya amfibi araçlar gibi mühendislik çözümleri ile aşılmaktadır, ancak bu yöntemler zaman alıcıdır ve hasım unsurlara karşı taarruz fırsatı sunmaktadır.

“Maliyet Etkili Kargo” projesi, özellikle hızlı uygulamanın kritik olduğu, kıyıya çıkarma veya muharebe alanlarını geçme senaryolarında daha hızlı ve daha verimli ağır sınıf nakliye için acil bir ihtiyacı ele almayı amaçlamaktadır. CH-53K 36.000 pound (16.33 ton) kaldırabilse de, birim fiyatı yaklaşık 118 milyon dolarla yüksek maliyetli kalmaktadır. Ayrıca, mevcut çözümler etkili olsa da; menzil, maliyet ve düşman taarruzlarına karşı öz savunma açısından sınırlıdır.

ABD’nin yaklaşık 20 kg kaldırma kapasitesine sahip İHA’ya yönelik gemiye iniş testi

DARPA, gelecekteki ağır sınıf insansız kargo uçakları için içten yanmalı motorlar, elektrik motorları veya her ikisinin bir kombinasyonu ile çalışan hibrit tahrik sistemleri dahil olmak üzere çeşitli konfigürasyonları değerlendirmektedir. Otonom yetenekler arzu edilse de, bu RFI’nin acil odak noktası değildir. Ana hedef, çığır açan kavramları tanımlamak ve tam ölçekli geliştirmeye yatırım yapmadan önce ölçeklendirilmiş prototipler aracılığıyla riskleri azaltmaktır.

Ukrayna’daki savaş, engelleri aşmanın ve kuvvetlerin hızla manevra yapmasının önemini vurgulamakta, geçici köprüler gibi statik altyapıların hassas saldırılara ve gerçek zamanlı gözetimlere maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda DARPA’nın önerdiği ağır sınıf insansız kargo aracı, denizdeki gemilerden karaya veya iç kısımlardaki nehirler ve kanyonlar gibi engellerin üzerinden hızlı kargo transferini kolaylaştırarak bu zorlukları aşmayı hedeflemektedir.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }