Cebeci Askeri Şehitliği

Erken saatlerden itibaren şehitliğe gelen şehit aileleri ve gaziler, Türk bayraklarıyla donatılmış kabirlerin bakımlarını yaptı, Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2018'de PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Serkan Dökmeci'nin annesi Ayfer Dökmeci, bayramın geldiğini hissedemediğini söyledi.

Oğlunu kaybetmesinin üzerinden 11 bayram geçtiğini, gün geçtikçe daha çok özlediğini ifade eden anne Dökmeci, "Nasip olursa her gün buradayız. Oğlunun sünneti olacaktı ona gelecekti, davetiyeleri dağıttı ama kısmet olmadı." dedi.

Suriye'de 2019'da Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Umut Coşkun'un amcası Yetkin Coşkun da buruk bir sevinç yaşadığını ifade etti.

Acılarının çok ağır olduğunu belirten Coşkun, "Diyecek hiçbir şey yok. Burada onlar gibi bir sürü genç, vatan için kanını dökmüş, şehit olmuş. Allah kimseye evladının acısını göstermesin. Vatan sağ olsun." diye konuştu.

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı anma programı düzenledi

Şehitlikte, ayrıca Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfınca anma programı düzenlendi.

Vakfın Genel Başkanı Lokman Aylar ve üyeler, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından kabirlere karanfil bıraktı, şehit aileleriyle tek tek bayramlaştı.

Aylar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm şehitleri rahmetle yad ederek, şehit ailelerinin bayramını kutladı.

Şehit anne ve babaların sabahın erken saatlerinde gurur ve onur verici bir duyguyla vatan için feda ettikleri çocuklarıyla bayramlaşmaya geldiklerini dile getiren Aylar, "Bugün aslında burada şehitlerimizle bayramlaşıyoruz. Onlar için bedel ödeyen, aslında bu vatan toprakları için bedel ödeyen, bu toprakların vatanı olması için bedel ödeyen kahraman şehitlerimizle, silah arkadaşlarımızla bayramlaşmaya geldik. Onların bayramlarını kutluyoruz." dedi.

Kadifekale Hava Şehitliği

İzmir'de şehit yakınları, çocuklarının mezarları başında dua edip Kur'an-ı Kerim okudu.


Fotoğraf: Lokman İlhan/AA

Mezarlara karanfil bırakan aileler, mezar taşlarını yıkadı. Bazı şehit aileleri, kendi çocuklarının mezarları ile birlikte diğer şehit mezarlarının da bakımını yaptı.

Hatay'ın Serinyol ilçesinde 2003 yılında şehit olan Jandarma Çavuş Mustafa Mutlu'nun babası Kasım Mutlu, AA muhabirine, bayramların sevinç kaynağı olduğunu, ancak şehit aileleri olarak bayramları hüzünlü geçirdiklerini söyledi.

Her bayram çocuklarının mezarına geldiklerini belirten Mutlu, şöyle konuştu:

"Biz onlara geliyoruz. Çünkü onlar bizim elimize öpmeye gelmeyecekler. Biz de onların bayramını kutlamaya geldik. Mezarı temizleyip, sildik. Nasıl evimizde bayram temizliği yapıyorsak burada da onu hissettirmek istedik. Ne kadar da hüzünlü olsak bizler inanın buraya geldiğimizde değişiyoruz. Buradan ayrılmak istemiyoruz ama hayat devam ettiği için mecbur gideceğiz. Bayram boyunca, şehit aileleri çocuklarının yanına koşuyor. Bu şekilde bir teselli buluyoruz."

Şırnak'ta 1999 yılında şehit olan Jandarma Komando Çavuş Akın Aydın'ın kardeşi Volkan Aydın da abisinin şehit olmasının üzerinden 25 yıl geçtiğini ancak o günü dün gibi hatırladıklarını ifade etti.

Her bayram arifesinde ailece şehitliğe geldiklerini kaydeden Aydın, "Bayramlaşıyoruz burada. Bayramın adı bayram ama bizim için bayram gelip ziyaret etmek." dedi.

Anne Emriye Aydın da oğluyla bayramlaştığını, 25 yıl geçse de oğlunun acısını unutamadığını söyledi.

Çorum'da Ramazan Bayramı dolayısıyla şehit kabirlerine bayram şekeri bırakıldı

Şehit yakınları, Ramazan Bayramı arifesinde Çorum Şehitliği'ndeki kabirleri ziyaret etti.


Fotoğraf: Kemal Ceylan/AA

Erken saatlerden itibaren Şehitlik'e giden vatandaşlar, kabirlerin başında Kur'an okuyup dua etti.

Bazı şehit yakınlarının şehit kabirlerinin yanına Ramazan Bayramı dolayısıyla bayram şekeri bıraktığı görüldü.

Edirnekapı Şehitliği

Sabahın erken saatlerinde Edirnekapı Şehitliği'ne gelen şehit yakınları, kabirlere karanfil bırakıp Kur'an-ı Kerim okuyarak dua etti. Şehitlikte görevli jandarma personeli de ailelere başsağlığı diledi.


Fotoğraf: Hakan Akgün/AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de mezarlığa gelen ailelere, lokum ve kolonya ikramında bulundu, karanfil verdi.

Edirnekapı Şehitliği, arife gününde ziyaretçi yoğunluğu yaşadı.

Antalya'da fırtına ve sağanak etkili oluyor Antalya'da fırtına ve sağanak etkili oluyor

Her cuma oğlunun mezarını ziyaret ediyor

Ankara'da 2011'de eğitim uçuşu sırasında helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Kara Pilot Üsteğmen Kemal Taşçı'nın babası Müslüm Taşçı, 2011'den beri her gün aynı acıyı yaşadığını söyledi.

Haftanın en az üç günü mezarlıkta olduğunu belirten Taşçı, yetkililerden, oğlunun isminin Güngören'de okuduğu ilkokula verilmesini istedi.

Hakkari'de 2017'de terör örgütü PKK mensuplarınca yapılan silahlı saldırıda şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Halil İbrahim Gürel'in babası Kani Gürel, oğlunun vefatından beri her cuma mezarlık ziyareti yaptığını anlattı.

Oğlunun mezarını ziyaret etmek için memlekete gitmediklerini belirten Gürel, "Memlekete gidemedik, küser, darılır bize annem, babam gelmedi diye. Oğlumuzla koştuk. Allah razı olsun. Kendisi bizi yüceltti, onurlandırdı. Şehit kendisi, baş tacımız. Çok nazik bir insandı. Şehit olacağı belliydi zaten. Kendisi bizi hiç üzmedi... Kendisinden ne incindik ne darıldık. Zaten çocukluğundan beri 'Baba ben şehit olacağım.' diyordu. En son gitti, şehit oldu." ifadelerini kullandı.

Tunceli'de 1995'te şehit olan Jandarma Komando Er Ahmet Üvenç'in kardeşi Erkan Üvenç, "Bizler yine her bayram olduğu gibi burada, ailemizle beraber ağabeyimizin yanındayız. Biz aileler için buruk bayram geçiyor böyle zamanlarda. Haftada en az bir iki kez burada bulunuyoruz. Ziyaret ediyoruz. Manevi olarak kendimizi mutlu, huzurlu hissediyoruz, burada olduğumuz zaman." dedi.

Ahmet Üvenç'in annesi Penpe Üvenç ise oğlunun, askerliğinin bitmesine bir hafta kala şehit olduğunu söyledi.

Bağçeşme Namazgah Şehitliği

İzmit ilçesi Bağçeşme Namazgah Şehitliği'ndeki programda, Kur'an okunması ve yapılan duaların ardından katılımcılar, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Programa katılan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve beraberindekiler, Polis Şehitliği'ne geçerek, burada şehit aileleriyle sohbet etti. Şehitler için dualar okundu.

Herkesin Ramazan Bayramı'nı tebrik eden Yavuz, gazetecilere, bayramın başta İslam alemi olmak üzere insanlığın huzuruna vesile olmasını Allah'tan niyaz etti.

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamları nefretle kınayan Yavuz, bayram sevincinin yaşanabilmesi için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve bütün kurumların her türlü tedbiri aldığını bildirdi.

Yavuz, ekonomik yoksunluk içerisindeki vatandaşlara yönelik yoğun yardım faaliyeti de gerçekleştirildiğini anlatarak, tatilin ilk günden itibaren emniyet ve jandarma birimlerinin bütün yollarda gerekli tedbirleri aldığını kaydetti.

Programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Garnizon Komutanı Tümamiral Erhan Aydın, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, MHP İl Başkanvekili Yaşar Arslan, parti temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Sakarya

Sakarya'da Ramazan Bayramı arifesinde kentteki mezarlıklarda yoğunluk yaşanıyor.


Fotoğraf: Onur Orhan/AA

Arife günü dolayısıyla Serdivan Mezarlığı'nı ziyaret eden vatandaşlar, yakınlarının mezarı başında oturup Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Mezarlara su döküp çiçek bırakan vatandaşlar, büyüyen otları da temizledi.

Annesi, babası ve yeğeninin mezarlarını ziyaret eden 62 yaşındaki Gıyasettin Daş, "Dostlar vardı, onları ziyaret ettik. Tüm ölmüşlerimize Allah rahmet eylesin. Sırası gelen gidiyor, bizim de sıramız geldiğinde biz de gideceğiz." diye konuştu.

İnsanın özel günlerde ailesinin yanında olmasını istediğini belirten Daş, "En değerli varlıklarının yanında olması çok güzel bir şey ama hayatın kanunu bu." ifadelerini kullandı.

Bolu, Bartın, Karabük ve Düzce'de de ziyaretler yapıldı

Bolu Sağlık Mahallesi'nde bulunan Garnizon Şehitliği'ndeki programda, Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Katılımcıların daha sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktığı programa, Vali Erkan Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Tank Komando Kıdemli Albay Cavit Nartop, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Avcı, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Bolu Müftüsü Hüseyin Demirtaş, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Bartın'da bayram öncesi Bartın Belediyesince şehir merkezinde bulunan Halatçıyaması Asri, Karaköy, Orduyeri, Aladağ, Gölbucağı ve Erenler mezarlıklarının bakım ve onarımı tamamlandı. Ziyarete hazır hale getirilen mezarlıklarda vatandaşlar, yakınlarının kabirleri başında Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.

Karabük'te de mezarlık ziyaretleri sabah erken saatlerde yapılmaya başlandı. 5000 Evler Mahallesi Mezarlığı'na yakınlarının kabirlerini ziyaret etmek için gelenler, Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Çiçekleri sulayıp mezarlara bakım yapan vatandaşların hüzünlendiği görüldü.

Düzce'de Darıcı Mahallesi'ndeki şehitlikte düzenlenen programa Vali Selçuk Aslan, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüler, Düzce Müftüsü Osman Aydın, protokol üyeleri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.


Fotoğraf: Ömer Ürer/AA

Şehitler için burada Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Katılımcılar, daha sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Vali Aslan, şehit yakınlarıyla sohbet edip bayramlarını tebrik etti.

Adana Polis Şehitliği

Buruk Mezarlığı'ndaki şehitliğe gelen aileler, Türk bayrakları asılı mezarlara çiçek bıraktı.

Şehit yakınları kabir başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

Öte yandan Türk Polis Teşkilatının 179. kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası dolayısıyla İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan ve çok sayıda polisin katılımıyla aynı şehitlikte anma töreni gerçekleştirildi.

Törende saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.

Programda daha sonra şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Şehit kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Mersin

Mersin'de, şehit aileleri Toroslar ilçesinde Şehir Mezarlığı'ndaki şehitliğe ziyarette bulundu. Şehit yakınları, mezarların başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.


Fotoğraf: Mustafa Ünal Uysal/AA

Aileler, evlatlarının kabirlerindeki çiçekleri suladı.

Ziyarette Vali Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de mezarlara karanfil bırakıp şehit aileleriyle bayramlaştı.

Vali Pehlivan, gazetecilere, bayram öncesinde şehitliği ziyaret ederek dua ettiklerini söyledi.

Bayramların kıymetine değinen Pehlivan, "Bayramımızın huzurlu ve güvenli şekilde geçmesi için her türlü tedbiri almış durumdayız. Bayram tatili nedeniyle trafikte hareketlik artıyor, bayram sevincimiz hüzne, acıya dönüşmesin. Bununla ilgili personel ve araç planlamasını yaptık, tedbir aldık ama kurallara uymak hepimizden." ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer de vatandaşların bayramını kutlayarak bayram sürecinde hizmetlerin aksamadan devam edeceğini ifade etti.

Hatay

Hatay'ın İskenderun ilçesinde şehit aileleri, Karaağaç Asrı Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret etti.

Şehit yakınları burada Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

Ziyarette, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, , İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fatih Sezal, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı Yarbay Onur Emir, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yusuf Yıldırım, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İskenderun Şube Başkanı Neşet Turhan ve İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, mezarlara karanfil bıraktıktan sonra ailelerle bayramlaştı.

Osmaniye

Osmaniye'de Ramazan Bayramı arifesinde kent protokolü ve şehit yakıları Asri Mezarlık'taki Garnizon Şehitliği'ne gelerek kabir ziyaretinde bulundu.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından şehitler için dua edildi.

Şehit yakınlarının yanı sıra Vali Erdinç Yılmaz, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Burak Yürüten, CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ile askeri ve mülki erkanın katıldığı ziyarette, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Karşıyaka Mezarlığı'ndaki 15 Temmuz Şehitliği'nde ziyaretçi yoğunluğu

Sabah saatlerinden itibaren şehitliğe gelen şehit yakınlarınca mezarlıklara gül suyu döküldü. Ziyaretçiler tarafından şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup, dualar edildi.

Şehitliği ziyaret eden İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, şehit aileleriyle bayramlaştı ve bir süre sohbet etti.