Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 10 ilde 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.

Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezinde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Büyük ölçekli, yüksek şiddetli olan depremin çok geniş bir bölgeyi etkilediğini belirten Oktay, ilk andan itibaren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere bakanların AFAD'da toplanmaya başladıklarını ve görevlendirmeleri yaptıklarını söyledi.

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremin olduğu dakikadan itibaren birebir olayın takipçisi olduğunu ve yönettiğini vurgulayarak, Erdoğan'ın şu an Ankara'ya intikal etmek üzere olduğunu bildirdi.

Depremin yaşandığı bölgelerde 13 bakanın görevlendirildiğine işaret eden Oktay, ağır hava şartlarına rağmen olabildiğince en hızlı şekilde illere ulaşıldığını, ekiplerin sahada olduğunu ifade etti.

Oktay, şunları söyledi:

'Özellikle şunu ifade etmek istiyorum, buradan yapılmayan hiçbir açıklamaya itimat edilmemesiyle alakalı tüm medya kuruluşlarını, tüm kurum ve kuruluşlarımızı bilgi kirliliğine sebep olmamak adına da açıklama yapmamaya davet ediyorum. Sizlere de AFAD'dan açıklanan verileri kullanmanızı özellikle öneriyorum. Kesinleşmedikçe de bu sayıları sizlerle paylaşmak istemiyoruz. Her biri bir can, yakınları var, özellikle vefat kesinleştikten sonra bunları paylaşıyoruz.

Maraş'ta 70 vatandaşımızı an itibarıyla kaybetmiş bulunuyoruz, bu sayılarının ne yazık ki artacağını tahmin ediyoruz. Allah rahmet eylesin, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Yine Maraş'ta 200 yaralımız var, 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 can kaybımız, 7 yaralımız var ve 200 yıkılan binamız var. Osmaniye'de 20 can kaybı, 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var. Adıyaman'da 13 kaybımız, 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız bulunuyor. Urfa'da 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Antep'te 80 kaybımız, 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız var. Kilis'te 8 kaybımız, 200 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana'da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var. Malatya'da da yine 47 kaybımız, 550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var. Toplam itibarıyla an itibarıyla 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız ve 1710 yıkılan binamız var.'

Arama kurtarma ekiplerinin ilk andan itibaren çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Oktay, 'dışarıdan' da ekiplerin bölgeye geldiğini ifade etti. Oktay, 'Yereldekilerle birlikte 1150'si fiilen arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyor.' dedi.

Oktay, jandarma arama kurtarma ekiplerinin 280, polis arama kurtarmak ekiplerinin de 117 kişilik ekiple sahada olduklarını bildirerek, 'Yine Silahlı Kuvvetlerimizden doğal afet taburumuz 200 kişilik ekiple sahada. Gönüllü STK'larımız da 1039 arama kurtarma personeliyle sahadalar. An itibarıyla toplam 2 bin 786 arama kurtarma ekibimiz mevcut. Bu sayı sürekli artıyor. Diğer illerimizden gelen arama kurtarma ekiplerinin bölgele ulaşması, hava muhalefeti nedeniyle biraz zaman alıyor ama hepsi sahada olacaklar.' diye konuştu.

'İskenderun'daki hastanemizde bir yıkım söz konusu'

Barınma için bölgelere çadır ve battaniye sevkiyatı yapıldığını aktaran Oktay, bölgedeki depolarda bulunanların da değerlendirilmeye başlandığını, özellikle ilçelere ulaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Oktay, 'İskenderun Hastanesi eski bir binaydı, yeni binalarımızda hamdolsun hiçbir şey yok, hepsi sağlam ve hizmet veriyor. İskenderun'daki hastanemizde bir yıkım söz konusu, burası eski bir binaydı. Burada çalışan ve hastalarımızla alakalı şu anda çalışmalar devam ediyor. Adıyaman'da yine Gölbaşı'nda hastanemizde ağır hasar var. Orada da zaten hastaların tamamı taburcu edilmiş durumda, orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah.' dedi.

'Maraş ve Antep'i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız'

Başbakan Yardımcısı Oktay, bir-iki köy okuluyla ilgili kendilerine sıkıntı ulaştığını bildirerek, 'Milli Eğitim Bakanımızla görüştük biraz önce. Bakanımız da sahaya gitmek üzere yoldalar şu anda. Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun an itibarıyla sapasağlam yerinde. Dolayısıyla hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için de kullanılacaktır ve kullanılmaktadır.' diye konuştu.

Havalimanlarına ilişkin de bilgi veren Oktay, 'Hatay Havalimanında bir sorun var, orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep'i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili yine uçuşlar devam etmektedir.' dedi.

An itibarıyla 78 artçı depremin söz konusu olduğunu bildiren Oktay, 'Bunların en büyüğü 6,6. 6'dan büyük 3 deprem, 5'ten büyük 8 artçı deprem var. Buradan tüm vatandaşlarımıza ısrarla şunu hatırlatmak istiyorum. Artçı depremler, asıl büyük depremlerden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü, binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa daha küçük ölçekli bir artçı depremin binayı yıkma riski çok çok yüksektir.' dedi.

Binaların tek tek kontrol edileceğini bildiren Oktay, vatandaşların şüphelendikleri binalara kontrol ettirmeden girmemeleri gerektiğini, kontrollerin de illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar ve köylerde muhtarlıkların koordinasyonuyla sağlanabileceğini ifade etti.

Haberleşmede ilk etapta yoğunluktan kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşanabildiğini dile getiren Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sadece iletişim boyutunda telefonları kullanmakta fayda var. Uzun görüşmelerin olmaması veya internet bazlı görüşmelerin olması baz istasyonlarını daha da rahatlatacaktır. An itibarıyla ciddi bir sorun yaşamıyoruz haberleşmede. Deprem bölgelerinde şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonumuz, haberleşme çalışma grubumuz var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın başkanlığında 102 adet mobil baz istasyonumuz fiilen bölgeye gönderilmiştir. Hepsi çok hızlı bir şekilde devreye alınmaya başlamıştır. 2 adet acil iletişim aracı ve 504 jeneratör, 175 personel haberleşmeyle alakalı bölgeye sevk edilmiştir.'

Oktay, acil ihtiyaçlar doğrultusunda haberleşme hizmetlerinde sıkıntı yaşanmaması adına fatura, borç ve benzeri nedenlerle hatları kapanan vatandaşlar için ilgili tüm operatörlerle görüşüldüğünü, hatların açıldığını ve TÜRKSAT'ın da yeteri kadar uydu istasyonunu bölgeye sevk ettiğini bildirdi.

Bazı ilçelerde doğal gaz akışı durduruldu

Enerji hatlarında yaşanan sıkıntılarla ilgili de bilgi veren Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başkanlığında sahada enerji çalışmalarının çok yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Oktay, şöyle konuştu:

'İllerde valilerimiz ve bakanlarımız koordinasyonunda, Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeriyle Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışı durdurulmuştur. Bakanlığımız çok hızlı bir şekilde bakım onarım çalışmalarına başlamak üzeredir, bir an önce gaz verilebilsin diye. Kilis ili doğal gaz hattı bu hasardan etkilenmiş durumda ancak hattın içerisindeki gazdan beslenmeye devam etmektedir, an itibarıyla yetecek gaz bulunmaktadır. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleriyle gerekli koordinasyon kurulmuş, hastane, fırın ve benzeri kritik tesislere gerek sıkılaştırılmış CNG veya sıvılaştırılmış LNG dediğimiz doğal gazların tedarik edilme süreciyle gaz arzı sağlanmaya devam edilecektir. Bununla ilgili vatandaşlarımızın olabildiğince az etkilenmesini sağlayabilecek derecede elimizden gelen tüm imkanları seferber etmiş durumdayız. Maraş ve Antep doğal gaz iletim hattında oluşan hasarın onarımı birkaç gün sürebilir. Bununla ilgili de farklı tedbirler üzerinde çalışıyoruz.'

Binaları eski olan hastanelerin taramalarının hızlı şekilde yapıldığını ve gerekli tedbirlerin alındığını belirten Oktay, 'Eğer çatlaklar ve benzeri şüpheli binalar olursa hemen yanında hizmeti verebilecek çadırlarla da ilk etapta bu hizmetler verilmeye devam ediliyor.' dedi.

Depremden etkilenen hayvanlarla ilgili bilgi veren Oktay, 'Bunlarla alakalı tarım ve orman, gıda, su ve hayvancılık grubumuz var. Tarım ve Orman Bakanlığımız başında. O da şu anda yoğun bir şekilde çalışıyor. O da hayvanların aynı şekilde soğuktan korunabilmesini sağlayacak şekilde de hayvan çadırları bölgeye sevk edildi. Aynı hizmet orada da verilecektir, aynı hassasiyet orada da gösterilecektir.' diye konuştu.

Oktay, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamındaki çalışma gruplarının tamamının ilk andan itibaren AFAD merkezde ve illerde valilerin koordinasyonunda, bakanların fiilen çalışmaya başladığını bildirdi.

Yardımlarla ilgili uluslararası alanda yoğun telefon almaya başladıklarını belirten Oktay, ilk etapta arama kurtarma ve medikal yardımların kabul edileceğini vurguladı.

Vatandaşlardan bölgeye yardım taleplerinin de olduğunu aktaran Oktay, 'Bu tür durumlarda istismarın yoğun olabileceğini bildiğimiz için tedbirimizi önceden aldık. AFAD bünyesinde aynen önceki durumlarda olduğu gibi yardımlar koordine edilecektir, yine bir hesapta yardımlar toplanacak ve bölgedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır. Bununla ilgili de AFAD'ın web sitesinden bu hesap numaraları duyurulacaktır. Vatandaşlarımızı AFAD üzerinden yardım yapmaya teşvik etmek istiyoruz.' dedi.

İlk etapta depremin müdahale planına odaklandıklarını söyleyen Oktay, şunları kaydetti:

'Vatandaşlarımızın barınma, enkazdan çıkarılma sağ kurtarılma en büyük arzumuz o, birinci önceliğimiz bu. Barınma ve beslenme boyutu ikincil önceliğimiz, haberleşme aynı önemli derecede. Altyapıyla birlikte inşallah hızlı bir şekilde bölgelerimizi ayağa kaldırmaya çalışacağız. Çok büyük bir deprem, büyüklüğünün yanı sıra şiddeti de son derece yüksek olan bir deprem. Hep birlikte birlik, beraberlik, dayanışma içerisinde bunun üstesinden güçlü şekilde geleceğimize yürekten inanıyorum.'

Oktay, bir soru üzerine, hastanelerde kaç çalışanın olduğunu, kaç hastanın bulunduğunu şu an bildiklerini, bu çerçevede, çok odaklı bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Okullardaki eğitimle ilgili soruya ise Oktay, 'Okullarımızın tatil edilmesi hususu var. Cumhurbaşkanı'mıza durumu arz ettik. 10 ilimizle alakalı hasarın ilgililik düzeyine yönelik de tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da en geç yarın açıklamış oluruz. Bu hafta itibarıyla mecburen tatil olduğunu ifade edebilirim. Bir haftalık tüm okullarımız tatil, sonrasıyla ilgili bakanlığımızla değerlendireceğiz.' yanıtını verdi.

Sosyal medya üzerinden barajlarla ilgili paylaşılan konuların da dikkate alındığını bildiren Oktay, barajların tamamının kontrol edildiğini aktardı.

Oktay, Hatay'daki yangının söndürüldüğüne ilişkin bilginin kendisine ulaştığını söyledi.

Kaynak: AA