Ülkenin doğu kesimlerinde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle birçok kara yolu ve köy yolunda ulaşım aksıyor.

Sivas İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, Divriği, Gürün, Zara ve Suşehri ilçelerinde kar etkili oldu.

Yağış nedeniyle 268 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kapalı yolların açılması için ekipler 92 araç ve 130 personelle çalışmalarını sürdürüyor.

Yol açma çalışmalarında hastalık, doğum ve ölüm gibi vakaların görüldüğü yerlere öncelik veriliyor.

Kayseri

Kayseri'de etkili olan kar nedeniyle 2 ilçede 32 mahalle yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yoğun kar ve tipi nedeniyle kapanan Pınarbaşı'da 5, Sarız'da ise 27 mahalle yolunda çalışmalar sürüyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı ekipler, dün akşamdan bu yana 116 kırsal mahalle yolunu da ulaşıma açtı.

Merkez ve ilçelerde 156 araç ve 328 personelle, kapanan yolları açma çalışmaları devam ediyor.

Malatya

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kar nedeniyle yolu kapanan 530 mahallenin yolunu ulaşıma açmak için kar küreme çalışmalarını sürdürüyor.

Kent genelinde 500 ekip, 1300 personelle karla mücadele eden ekipler, Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt'ta kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan 530 mahallenin yolunu açmak için çalışmalarına devam ediyor.

Malatya-Pütürge kara yolunda ise otobüs, kamyon ve çekici gibi araçların geçişine izin verilmiyor.

Adıyaman

Adıyaman'da kar nedeniyle 85 köy ve 144 mezranın yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, kentte geceden bu yana etkisini sürdüren kar nedeniyle 229 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor.

Erzurum

Erzurum'da aralıklarla devam eden kar, gece şiddetini artırdı. Yoğun kar nedeniyle 1439 mahalle ile mezra yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Yakutiye, Palandöken ve Aziziye belediyeleri il merkezinde, Karayolları ekipleri de sorumluluk bölgelerinde kar temizleme çalışması yürütüyor.

Ardahan

Ardahan'da kar ve yer yer tipi nedeniyle ilçelerden Posof'ta 4, Damal'da 3, Çıldır'da ise 5 köy yolu kapandı.

Ağrı

Ağrı'da 4 gündür aralıklarla etkili olan kar ve tipi dolayısıyla Patnos ilçesinde 92, il merkezinde ise 5 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi ekipleri, yolların açılması için karla mücadele çalışması yürütüyor.

Tunceli

Tunceli'de de kar ve tipi nedeniyle il merkezinde 45, ilçelerden Çemişgezek'te 10, Hozat'ta 22, Mazgirt'te 48, Nazımiye'de 21, Ovacık'ta 36, Pertek'te 28, Pülümür'de 41 olmak üzere 251 köy yolu ulaşıma kapandı.

Hozat ve Ovacık ilçeleri arasındaki kara yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Valilikten yapılan açıklamada, kentte sabah saatlerinden itibaren yoğun kar yağışının etkili olduğu hatırlatıldı.

Olumsuz hava şartlarının ulaşımı zorlaştırdığı belirtilen açıklamada, 'Ovacık-Hozat kara yolunun 28 ve 56. kilometreleri arası, güvenli hale gelene kadar araç trafiğine kapatılmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Van

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları sonucu kent genelinde 254 mahalle ve mezraya ulaşım sağlanamıyor.

Karla mücadele ekipleri, yolların açılması, cadde ve kaldırımlarda biriken karın temizlenmesi için çalışma yürüttü.

Özalp ilçesinde kar yağışı sonrası beyaza bürünen Emek Mahallesi'nde ortaya çıkan manzara, dronla görüntülendi.

Hakkari

Hakkari merkez ve ilçelerinde akşam etkisini artıran kar, ulaşımda aksamalara neden oldu.

Yağış nedeniyle sürücülerin trafikte ilerlemekte zorluk yaşadığı kentte, vatandaşlar araçlarının üzerinde, iş yerleri ve evlerinin önünde biriken karı temizledi.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Müdürlüğünden alının bilgiye göre, yoğun kar nedeniyle kent genelinde 105 köy ve 223 mezra yolu ulaşıma kapandı.

Karayolları ve belediye ekipleri, ana yollarda, kent merkezindeki cadde ve kaldırımlarda kar temizleme çalışması yürüttü.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Şemdinli-Derecik ile Yüksekova-Derecik kara yolunun bazı bölümleri taşıt trafiğine kapatıldı.

Bitlis

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, kentte devam eden kar nedeniyle 297 köy yolunun kapandığını belirtti.

Kurtkan, vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşamaması, yolların kısa sürede ulaşıma açılması için çalıştıklarını ifade etti.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde 103 santimetre ölçülen kar kalınlığının Nemrut Kayak Merkezi'nde ise 91 santimetreyi bulduğunu belirtti.

Muş

Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kent genelinde 297 köy yolunun kapandığını belirtti.

Ekiplerin sahada çalıştığını ifade eden Yentür, acil durumlar için önemli bölgelerde ekiplerin hazır bekletildiğini ifade etti.

Belediye ekipleri kent merkezindeki kaldırım, cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması başlattı.

Araçların karla kaplandığı kentte, vatandaşlar da iş yeri ve evlerinin önünde biriken karları temizledi.

Muş Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezindeki kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığını bildirdi.

Vatandaşlardan Burhan Sayılgan da bu yıl karın geç yağdığını belirterek, 'Vatandaşımız kuraklık endişesi yaşıyordu. Bir kaç günden beri aralıklarla etkili olmaya devam eden kar herkesi sevindirdi.' dedi.

Bingöl

Merkeze bağlı 78, ilçelerden Adaklı'da 32, Genç'te 59, Karlıova'da 38, Kiğı'da 25, Solhan'da 23, Yayladere'de 20 ve Yedisu'da 8 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Yolları açmak için 110 ekip, 20 greyder, 14 loder, 10 kepçe, 5 dozer, 4 kar küreme ve 3 kar savurma aracıyla çalışma yapıyor.

Bingöl-Erzurum, Bingöl-Diyarbakır kara yolunda kar ve tipi nedeniyle tır geçişlerine izin verilmiyor.

Bingöl Belediyesi ekipleri, 17 araç ve 115 personelle sokak ile kaldırımlarda kar temizleme çalışması gerçekleştiriyor.

Yedisu ilçesi kara yolunun 44 kilometrelik bölümü de olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Elazığ

Elazığ merkezde 42, ilçelerden Ağın'da 16, Alacakaya ve Arıcak'ta 10'ar, Baskil'de 44, Maden'de 38, Karakoçan'da 88, Keban'da 30, Kovancılar'da 40, Palu'da 28, Sivrice'de 50 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Şırnak

Şırnak İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, kar kalınlığının yer yer 25 santimetreye ulaştığı kentte, merkezde 3, ilçelerden Uludere'de 3, Beytüşşebap'ta 14 köy ve 8 mezra yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Gümüşhane

Gümüşhane'de dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sonucu merkez ilçede 20, Kelkit'te 25, Köse'de 4, Kürtün'de 15, Şiran'da 63, Torul'da 20 olmak üzere 147 köye ulaşım sağlanamıyor.

Yetkililer, Gümüşhane'yi Trabzon'a bağlayan kara yolundaki Zigana Dağı, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Vauk Dağı, kenti Şiran'a bağlayan yoldaki Tersun Dağı, Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün Dağı ve Gümüşhane'yi Yağmurdere'ye bağlayan kara yolundaki Kostan Dağı geçitlerini kullanacak sürücüleri, dikkatli olmaları ve zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyardı.

Giresun

Giresun'un 500 rakım üzerindeki köyleri ile iç kesimde yer alan Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde kar etkili oldu.

Merkezde 10, Alucra'da 5, Doğankent'te 5, Görele'de 1, Keşap'ta 2 ve Yağlıdere'de 9 olmak üzere 32 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan yolları açmak için çalışmalarını sürdürdü.

Rize

Rize'de kardan dolayı İkizdere'de 29, Ardeşen'de 1 olmak üzere 30 köye ulaşım sağlanamıyor. Ardeşen, Çamlıhemşin, Hemşin ve Kalkandere ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar yağışı devam etti.

İl Özel İdaresi, il genelinde 16 iş makinesi, 21 personelle karla mücadele çalışmalarını sürdürdü.

Karayolları ekipleri ise İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı Tüneli bölgesi ve Ayder turizm merkezinde ulaşımın aksamaması için yol temizlemesi yaptı.

Bayburt

Bayburt'ta dün başlayan kar, aralıklarla etkisini sürdürdü.

Kentte kardan kapanan 90 köy yolunda, İl Özel İdaresi ekipleri, 48 personel ve 39 iş makinesiyle çalışmalara devam etti.

Belediye ekipleri mahalle ve sokaklarda çalışma yürütürken Karayolları ekipleri, trafikte aksama yaşanmaması için yollarda tuzlama yaptı.

Artvin

Artvin'de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı sonucu Şavşat'ta 5, Borçka'da Camili havzasında 6 olmak üzere 11 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı yollarda karla mücadele çalışması başlattı.

Şavşat-Ardahan kara yolu güzergahındaki Sahara geçidinde de etkili olan kar yağışı nedeniyle Karayolları ekipleri, ulaşımda aksama yaşanmaması için kar küreme ve tuzlama çalışması yürüttü.

Öte yandan Atabarı Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı.

Trabzon

Trabzon'da 2 gündür aralıklarla etkili olan yağmur, gece hava sıcaklığının da düşmesiyle yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Araklı, Arsin, Çaykara, Düzköy ve Sürmene ilçeleri beyaza bürünürken, bu ilçelere bağlı 21 mahalle yolu ulaşıma kapandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı ekiplerine bağlı personel, kapanan yollarda iş makinesiyle ilçe belediyeleriyle koordineli çalışma yürüttü.

Ordu

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, dün sabah itibarıyla yüksek rakımlı ilçelerde etkili olan kar kalınlığı Akkuş'ta 55, Kabadüz'de 45, Gürgentepe'de 40 santimetreye ulaştı.

Ortalama kar kalınlığının 26 santimetre ölçüldüğü il genelinde, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için 560 personel, 456 araç ve iş makinesiyle 7/24 sahada çalışmalarını sürdürdü.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ulaşıma kapanan 197 mahalle ve grup yolunun tamamını ulaşıma açtı. Ekipler, muhtemel buzlanmalara karşı da tuzlama çalışmalarına ağırlık verdi.

Kaynak: AA